Mi a jobb, egyéni vállalkozás vagy kft.?

Mi éri meg jobban: egyéni vállalkozást indítani vagy kft.-t alapítani?

Mi éri meg jobban: egyéni vállalkozást indítani vagy kft.-t alapítani? Az alábbiakban összefoglaljuk e két vállalkozási forma előnyeit és hátrányait.

Az egyéni vállalkozások és a korlátolt felelősségű társaságok között a legnagyobb eltérések a saját vagyonnal való kezeskedés, a számlázás és a könyvelés terén vannak. Adminisztratív szempontból egyaránt nehezebb feladat a kft.-nél, mint az egyéni vállalkozás esetében.

Egyéni vállalkozó az lehet, aki betöltötte 18. életévét, nem korlátozták jogi cselekvőképességében, büntetlen előéletű, és kifizeti a megfelelő illetéket. A vállalkozói engedélyt igénylő kérvény benyújtható hagyományos formában, ez esetben minden szabad vállalkozásért (voľná živnosť) 5 eurót és minden kötött vagy iparengedélyért (viazaná alebo remeselná živnosť) 15 eurót kérnek. A dolog elektronikus úton is intézhető, ez esetben a kötetlen vállalkozói engedély díjmentes, az iparszerű pedig 7,50 euróba kerül. Vagyis az elektronikus ügyintézés olcsóbb, viszont kell hozzá hiteles elektronikus aláírás.

A kft. alapítása 10–14 napot vesz igénybe. A vállalkozói engedély kiváltása mellett kérni kell az adóhivatal beleegyezését, el kell készíteni egy társasági szerződést és még pár további dokumentumot, majd az új céget be kell jelenteni a cégjegyzékbe. Aki ezt hagyományos, nyomtatott formában teszi meg, 300 eurót fizet, az elektronikus ügyintézés 150 euróba kerül.

A döntésnél az egyik legfontosabb szempont a feltételezhető haszon lehet, vagyis hogy a következő évben vélhetően mennyi bevételre lesz képes szert tenni. Ha valószínűsíthető, hogy évente 20 ezer eurónál több lesz a bevétel, feltehetően jobban megéri kft.-t működtetni. A kft. egyik legnagyobb előnye, hogy több lehetőség van az egyes adókiadások érvényesítésére, s ebből kifolyólag az adóalap csökkentésére, de csak a tényleges kiadásokat lehet elkönyvelni. Az egyéni vállalkozó viszont élhet az átalánykiadásokkal.

Az egyéni vállalkozók a vállalkozásukért az egész vagyonukkal felelnek, beleértve a magánvagyonukat is. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy végrehajtás esetén a végrehajtó a családi vagyonhoz is nyúlhat. Ezzel szemben a kft. tulajdonosa a cég vagyonáért csak a kifizetetlen alaptőke összegéig kezeskedik.

További lényeges különbség az adózási kötelesség. A kft. esetében hamarább, már a számla kiállítása pillanatában létrejön. Ezzel szemben, ha egy vállalkozó állított ki számlát ugyancsak 2017 végén, ebből az összegből csak a számla kiegyenlítése után kell adózni – ha az összeget 2018-ban térítik, akkor adózni csak jövőre kell belőle. Az egyéni vállalkozó a jövedelem nagyságától függően 19 vagy 25 százalékos adót fizet, a kft.-re pedig 21%-os társasági adó vonatkozik. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?