Hasznos tanács

Megéri az éves adóelszámolás

Még két hetük van az alkalmazottaknak, hogy munkaadójukra bízzák az éves adóelszámolást.Csak kivételesen, főleg az alkalmi munkáknál fordul elő, hogy az elvégzett feladatért azonnal kézhez kapjuk a fizetést, akinek viszont állandó munkahelye van, és rendszeresen kap fizetést, annak bele kell törődni
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. február 1. 18:00

Még két hetük van az alkalmazottaknak, hogy munkaadójukra bízzák az éves adóelszámolást.

Csak kivételesen, főleg az alkalmi munkáknál fordul elő, hogy az elvégzett feladatért azonnal kézhez kapjuk a fizetést, akinek viszont állandó munkahelye van, és rendszeresen kap fizetést, annak bele kell törődnie, hogy a szerződésbe foglalt bruttó összegnél kevesebbet kap.

Előre fizetünk

A bruttó bérből havonta levonják a járulékokat és az adót. Mindez előleg, az illetékes szakhatóságok mindig éves elszámolást készítenek. Jó esetben kiderül, év közben túl sokat vontak le a fizetésünkből, és a különbözetet visszaadják. Persze az is előfordulhat, hogy hátralékot állapítanak meg, és utólag kérik a hiányzó összeg befizetését.

A fizetésünkből levont adóelőlegekkel kétféleképpen lehet elszámolni: éves adóelszámolás vagy adóbevallás formájában. A hatályos normák szerint ez nem mindenkinek kötelező – csak azokra vonatkozik, akiknek előző évi jövedelme meghaladta az 1901,67 eurót. Annak is megéri azonban az elszámolás, aki ennél kevesebbet keresett, és év közben nem élt az adómentes minimum lehetőségével, mert az adóhivatal visszaadja a befizetett adót.

A munkáltató elvégzi

A legegyszerűbb és legkényelmesebb megoldás, ha megkérjük a munkaadónkat, számoljon el helyettünk, mi csak kitöltjük a szükséges nyomtatványt, s időben leadjuk. Fontos dátum a február 15. – eddig kell a kérvényt a bérelszámolónkhoz eljuttatni, de érdemes azt még február 15. előtt megtenni, hogy szükség esetén legyen időnk pótolni az esetlegesen hiányzó igazolásokat, kijavíthassuk a hibákat. Aki lekési ezt a dátumot, saját magának kell elszámolnia.

Ha a munkaadó nem hajlandó elkészíteni az adóelszámolást, kiállít az alkalmazott számára egy igazolást az adóköteles bevételekről, és az alkalmazott A típusú adóbevallást dolgoz ki, melyet aztán március 31-éig kell eljuttatni a lakhely szerint illetékes adóhivatalba.

Más bevételek

Számos alkalmazott vállalkozik is, illetve más egyéb forrásból is lehet pluszjövedelme. Ilyen esetben az egyéb bevételi forrással kapcsolatos, összes szükséges dokumentumot oda kell adni a bérelszámolónak vagy egy könyvelő cégnek. Az adóelszámolást ilyenkor a B típusú adóbevallással kell majd elvégezni március végéig.

Előfordulhat olyan eset is, hogy valakinek év közben több munkaadója volt – egyszerre vagy egymás után. Bármelyiket – de csak az egyiket – meg lehet kérni az adóelszámolás elvégzésére. A többitől igazolást kell hozni az adóköteles bérről – ezt február 5-ig kell kérni, amit február 10-ig vagy postáznak, vagy személyesen átvehető.

A 2%-os felajánlás

Adótúlfizetés esetén a visszaadott összeget legkésőbb a májusban folyósított áprilisi fizetéssel mindenki megkapja. Az 5 eurót meghaladó esetleges adóhátralékot pedig az év végéig levonják a fizetésből. Aki adója 2%-át szeretné felajánlani valamilyen nonprofit szervezetnek, annak adóhátralékát már az áprilisi fizetéssel ki kell egyenlítenie. A 2%-os felajánláshoz az alkalmazottak kérhetnek a munkaadójuktól az adó befizetéséről szóló igazolást, melyet mellékelni kell a felajánlásról rendelkező nyilatkozathoz. Ezt április 30-ig kell eljuttatni az alkalmazott lakhelye szerint illetékes adóhivatalba.

A gyógyfürdő is leírható

Érdemes időt és energiát fordítani az első ránézésre bonyolultnak tűnő nyomtatványok áttanulmányozására, nehogy elfelejtsünk levonni valamit az adóból, vagy elmulasszunk valamilyen kedvezményt. Például lehet kérni alkalmazotti prémiumot, adóbónuszt, és az adóalap is más módon is csökkenthető. Az idén egy újdonságot is bevezettek: az adóalapból ezentúl leírhatóak a tavalyi gyógyfürdői kezelés költségei is, de csak legfeljebb 50 euróig. Ez érvényesíthető akkor is, ha a kezelésen nem az adózó, hanem a házastársa vagy az eltartott gyermeke vett részt. (sza)

Önnek ajánljuk

Bővül a Čaputovát támogatók köre

Kiskát kihallgatta a NAKA

Brexit - Theresa May csak rövid halasztást kér

Uránt szállító konvojra támadtak fegyveresek

A beteg is felelős a kezelés hatásáért

Holtan találta a rendőrség a Nagykürtösről eltűnt férfit

Legfrissebb galériák
Olvasta már?