Hasznos tanács

Ingatlanadó: január végéig kell bevallani

Akinek van valamilyen ingatlan a tulajdonában, annak különféle illetékeket, adót is kell fizetnie. Közeledik az idei első adózási kötelesség elvégzésének a határideje: az ingatlanadóbevallásokat január végéig kell leadni az illetékes községi hivatalban.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. január 17. 17:00

ingatlanadó
Az ingatlanadó összegét a községi önkormányzat határozza meg - TASR-felvétel

Az ingatlanadót szabályozó törvény 3 adófajtát ismer: telek- és építményadót, valamint a lakóházban levő lakások és nem lakáscélú helyiségek után fizetendő adót. Az ingatlanadó nem a központi adóhivatalhoz és annak kirendeltségeihez tartozik, ez esetben az illetékes adóhatóságnak az a község számít, amelyik területén az adott ingatlan elhelyezkedik. Az adókötelesség mindig az azt követő év január 1-jétől keletkezik, amelyikben az adózó a vitatott ingatlan tulajdonosává, kezelőjévé, bérlőjévé, használójává vált. Ettől kezdve az adót minden évben be kell fizetni, de adóbevallást nem kell évente készíteni. 

Adóbevallás 

A jövedelemadójával mindenkinek évente el kell számolnia, éves adóelszámolás vagy adóbevallás formájában. Ezzelszembeningatlanadóbevallást nem kell évente kidolgozni – ezt a dokumentumot az év elején csak annak a természetes vagy jogi személynek kell kidolgoznia, akinek az előző évben a tulajdonába került valamilyen ingatlan, illetve valamilyen változás történt a tulajdonjogi viszonyokban. Annak az adózónak, akinél nem történt semmilyen változás, nem kell semmilyen nyomtatványt kitöltenie. Az adóbevallást legkésőbb 2019. január 31-éig kell leadni a helyileg illetékes községi hivatalban, ahol az adóügyekkel foglalkozó alkalmazott a benyújtott adóbevallás alapján kiszámolja az ingatlanadó pontos összegét, és erről tájékoztatja az adóköteles ingatlantulajdonosokat. Ha 2018-ban a tulajdonviszonyokbannemtörténtváltozás,és most nem kell adóbevallást készíteni, akkor az illetékes adóhatóság – ez esetben az illetékes város vagy falu – a 2019. január 1-jéig ismert állapot, vagyis a korábban benyújtott adóbevallás alapján határozza meg a 2019. évre vonatkozó ingatlanadót. 

Az adó összege 

Az adóhatóság január 31. után elkezdi a benyújtott adóbevallások feldolgozását, s mihelyt elvégzi, határozatot küld a kiszabott adóról. A pontos összeget gyakorlatilag az adott község szabja ki. Először a jogi, majd a természetes személyeket tájékoztatják. A határozatban azt is közlik, pontosan milyen dátumig és milyen módon kell az adót befizetni. 

Általánosságban elmondható, hogy a beépített területek minden egyes négyzetmétere után 0,033 eurót kell fizetni évente. Ugyanakkor ezt az összeget minden egyes község a saját igényeinek megfelelően a helyi viszonyokhoz idomíthatja, azaz általánosan kötelező érvényű rendeletben a község egész területén vagy annak csak egy részén módosíthatja: csökkentheti, de emelheti is. Az ilyen rendelet mindig az időszerű adózási év január 1-jétől szokott életbe lépni. Az adóhatóság így különböző adókulcsot határozhat meg az egyes épületek számára, miközben a hatályos törvény értelmében bizonyos építmények, pl. garázsok esetében az adókulcs nem lehet magasabb az általánosan kötelező érvényű rendeletbe foglalt legalacsonyabb adókulcsok tízszeresénél. A többemeletes épületek esetében az adóhatóság minden egyes emeletért legfeljebb 0,33 euró pótdíjat szabhat, kivéve az első emeletet. Emeletnek számít az épület plafonnal és padlóval elkülönített belső tere. Ha az ingatlannak nincs plafonszerkezete, emeletnek minősülhet a padlóval és a tetőszerkezettel elhatárolt belső tér is. Földszint feletti emeletnek minősül minden olyan szint, amely nem a padló magasságában van, vagy egy része 0,8 m-rel alacsonyabban fekszik, mint az épületet körülvevő telek legmagasabb pontja 5 méteres övezetben. 

Rövid útmutató az űrlapok kitöltéséhez

Az ingatlanadó-bevallás esetében kétféle nyomtatvány közül lehet választani, de nem aszerint, hogy jogi vagy természetes személy tölti ki, hanem hogy teljes vagy részleges adóbevallásról van-e szó. 

A jogi és természetes személyek egyforma űrlapokat használnak, és a nyomtatvány pontos megnevezése: Adóbevallás ingatlanadó, ebadó, a nem pénznyerő játékautomaták és a különféle árut kínáló automaták után fizetendő adó céljából (Priznanie k dani z nehnuteľnosti, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje). Teljes ingatlanadó-bevallást akkor kell készíteni, amikor az első ingatlan kapcsán kialakul a tulajdonviszony. Részleges adóbevallást pedig akkor, ha valaki további ingatlan tulajdonosává válik, illetve ha változik a telek nagysága vagy az ingatlan felhasználási célja. 

Az űrlap négy részből áll. Az I. rész tartalmazza az adóköteles személy adatait. Ki kell jelölni, hogy jogi vagy természetes személyről van-e szó. A II. rész a telekadóra vonatkozik – meg kell adni a kért információkat a telekről, például a kataszteri területet, a parcella számát, a telek nagyságát, fajtáját, a jogviszonyt stb. A III. rész az épületek, az egy és több célt szolgáló építmények utáni adóra vonatkozik – itt kell közölni az adatokat az adózóról, az építményről, például a kataszteri területet, a parcella számát, a beépített terület nagyságát, az építmény fajtáját, a jogviszonyt, az adókötelezettség kialakulásának és megszűnésének a dátumát. A IV. rész a lakásokra és a nem lakás célú ingatlanokra vonatkozik – meg kell adni a lakás pontos nagyságát, a jogviszonyt, a társtulajdonosokkal kapcsolatos információkat, az adókötelezettség kialakulásának és megszűnésének a dátumát. 

A leggyakoribb hibák: a nyomtatványt elfelejtik aláírni, elfelejtenek kitölteni egyes ablakokat, például hogy jogi vagy természetes személyről van-e szó, illetve a környező telkekre vonatkozó adatokat. 

Utólagos adó 

Az ingatlanadó esetében a naptári év számít adózási évnek, és az adóbevallást a vásárlást követő év január végéig kell leadni. Vagyis idén azoknak kell kidolgozniuk, akik 2018-ban váltak ingatlantulajdonossá. Az ingatlanadót előre fizetjük, tehát a most kiszabott adó a 2019-es évre szól. Aki idén vesz lakást, majd jövőre készít adóbevallást. Aki összekeverte az éveket és a dátumokat, vagy csak egyszerűen elfeledkezett eleget tenni törvényes kötelességének, és a régebben – még 2017-ben vagy korábban – vásárolt ingatlanjáról még nem adott le adóbevallást, utólag is megteheti, de csak maximum 4 évre visszamenőleg. Ugyanakkor vigyázni kell, hogy a megfelelő űrlapot használjuk. Az aktuális évre vonatkozó nyomtatványokat le lehet tölteni a pénzügyminisztérium honlapjáról, de a községi hivatalokban is beszerezhetők. Ugyanazt az űrlapot töltik ki a jogi és a természetes személyek is, sőt ugyanezt kell kitölteni akkor is, ha a játékautomaták utáni adót vagyazebadótakarjukelintézni. Nem feltétlenül, de a nyomtatványok évente változhatnak, olykor csak apró módosításokat tartalmaznak, ezért a biztonság kedvéért tanácsos kimondottan az adott évre vonatkozó űrlapot beszerezni. A nyomtatványon ne felejtsük el az első oldalon xszel bejelölni, hogy utólagos adóbevallásról van szó. 

Árverezés és öröklés 

Két speciális esetben a január 31-ei dátumtól eltérő más határidőig is leadható az adóbevallás: ha árverezés vagy öröklés útján jutunk ingatlanhoz. Ha az aktuális adózási év folyamán az említett két módon válunk ingatlantulajdonossá, az adózási kötelesség kialakulásától számított 30 napon belül be kell nyújtani az ingatlanadó-bevallást. Az adózási kötelesség például akkor jön létre, amikor a bíróság által jóváhagyott hagyatéki végzés jogerőre lép. Problémák esetén, ha a hagyatéki eljárás túl bonyolult, és belátható időn belül nincs esély lezárni, a község utólag is kiszabhatjaazadót. Amennyibennem lehet egyértelműen megállapítani, kinek kell az adót befizetnie, akkor általában az a jogi vagy természetes személy számít adóköteles személynek, aki az ingatlant ténylegesen használja. 
 

Az adózás alól mentesülők

Létezik pár kivétel, mely ingatlanok után nem kell adózni: u olyan telkek, épületek és lakások után, amelyek annak a községnek a tulajdonában vannak, amelyik egyben az adókezelő is, u egy másik ország tulajdonában levő vagy mentelmi jogot élvező természetes személyek által használt ingatlanok után, u az egyházak tulajdonában levő ingatlanok után, u az egyetemek, főiskolák, a Szlovák Tudományos Akadémia által használt épületek után, u a községek általános érvényű rendeleteiben felsorolt ingatlanok esetében – a szeniorokkal és az egészségkárosultakkal kapcsolatban szoktak kedvezményeket jóváhagyni.

Több tulajdonos 

Ha az ingatlannak több társtulajdonosa van, mindegyikük készít adóbevallást a saját tulajdonrészének megfelelően. Ha sikerül megegyezni, kijelölhetnek egy közös képviselőt, aki mindegyikük nevében kidolgoz egy közös adóbevallást. Amennyiben osztatlan házastársi vagyonról van szó, elég csak az egyik házastársnak kitöltenie a nyomtatványt. 

Büntetés 

Ha az adóköteles személy nem adja le az adóbevallását a törvényes határidőig, az adóhatóság legfeljebb a kiszabott adó összegének megfelelő büntetéssel sújthatja, miközben a bírság minimum 5 és legfeljebb 3000 euró lehet. Ha valaki nem reagál a hivatalos figyelmeztetésekre és felszólításokra, magasabb – 10 eurótól 6000 eurói terjedő – büntetésre számíthat. 

A kitöltött adóbevallást a községi hivatal helyi adókkal és illetékekkel foglalkozó részlegére kell eljuttatni. Leadható személyesen, elküldhetjük postai úton vagy e-mailben. Amennyiben az e-mail nem tartalmaz hiteles elektronikus aláírást, az elektronikus adóbevallás megérkezésétől számított 5 napon belül a hivatal iktatójába is el kell juttatni a klasszikus papírnyomtatványt, ellenkező esetben nem kézbesített küldeményként fogják kezelni. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jó fizetés, biztos karrier: az IT-ágazaté a jövő

Baleset Nyitra megyében – mentőhelikopter szállította kórházba a 27 éves nőt

A pénzügyminiszternek magyarázatot kell adnia az állami pénzszórásra

Teljesen kiégett egy 60 utast szállító autóbusz

Politikai okok miatt nem rendezik meg a klubfutball csúcsmeccsét

Az OĽaNO listáján indul a Keresztény Unió

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!