Hasznos tanács

Ingatlanadó január végéig

Közeledik az idei első adózási kötelesség elvégzésének a határideje: az ingatlanadó-bevallásokat január végéig kell elkészíteni.„Ingatlanadó-bevallást kell készítenie minden olyan természetes vagy jogi személynek, akinek az előző évben a tulajdonába került valamilyen ingatlan, illetve valamilyen vál
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 25. 18:00

Közeledik az idei első adózási kötelesség elvégzésének a határideje: az ingatlanadó-bevallásokat január végéig kell elkészíteni.

„Ingatlanadó-bevallást kell készítenie minden olyan természetes vagy jogi személynek, akinek az előző évben a tulajdonába került valamilyen ingatlan, illetve valamilyen változás történt a tulajdonjogi viszonyokban. Annak az adózónak, akinél nem történt semmilyen változás, nem kell most semmilyen nyomtatványt kitöltenie. Az adóbevallást legkésőbb 2018. január 31-éig kell leadni a helyileg illetékes községi hivatalban” – tájékoztatta lapunkat Michal Kaliňák, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) szóvivője. A benyújtott adóbevallás alapján kiszámolják az ingatlanadó pontos összegét, s erről tájékoztatják az adóköteles ingatlantulajdonosokat. Ha 2017-ben a tulajdonviszonyokban nem történt változás, azaz nem kell most adóbevallást készíteni, akkor az illetékes adóhatóság – ez esetben az illetékes város vagy falu – a 2018 januárjáig ismert állapot, vagyis a korábban benyújtott adóbevallás alapján határozza meg a 2018. évre vonatkozó ingatlanadót.

Speciális esetek

Két speciális esetben a január 31-ei dátumtól eltérő más határidőig is leadható az adóbevallás: ha árverezés vagy öröklés útján jutunk ingatlanhoz. Ha az aktuális adózási év folyamán az említett két módon válunk ingatlantulajdonossá, az adózási kötelesség kialakulásától számított 30 napon belül kell benyújtani az ingatlanadó-bevallást. Az adózási kötelesség például akkor jön létre, amikor a bíróság által jóváhagyott hagyatéki végzés jogerőre lép.

Az ingatlanadót gyakorlatilag 3 adó alkotja. Ide tartozik a telkek, az épületek, valamint a lakóházakban lévő lakások és nem lakás célú helyiségek után fizetendő adó. Az ingatlanadó tárgyát képezi lényegében az összes ingatlan, azokat kivéve, melyek a helyi adókról, valamint a szemét és az építkezési törmelék után fizetendő illetékekről szóló törvény értelmében mentesülnek az adó alól. „Az adókötelezettség alól felmenthetik például azokat a telkeket, épületeket és lakásokat, melyek annak a községnek a tulajdonában vannak, amelyik egyben az adókezelő is”– mondta Kaliňák.

A törvényben felsorolt kivételeken kívül maguk a városok és a falvak rendelettel ugyancsak kijelölhetik, mely ingatlanok után nem kell adót fizetni, illetve milyen esetekben csökkenthető az adókulcs, s mely személyeket mentik fel a fizetés alól. „Például az idősek és az egészségkárosodottak számára szoktak kedvezményeket jóváhagyni” – tette hozzá a ZMOS szóvivője.

Bírság jár

Ha az adóköteles személy nem adja le az adóbevallását a törvényes határidőig, az adóhatóság legfeljebb a kiszabott adó összegének megfelelő büntetéssel sújthatja, miközben a bírság minimum 5 és legfeljebb 3000 euró lehet. Ha valaki nem reagál a hivatalos figyelmeztetésekre és felszólításokra, magasabb – 10 eurótól egészen 6000 eurói terjedő – büntetésre számíthat.

A kitöltött adóbevallás leadható személyesen, küldhetjük postai úton vagy e-mailben. Ha az e-mail nem tartalmaz hiteles elektronikus aláírást, az elektronikus adóbevallás megérkezésétől számított 5 napon belül a hivatal iktatójába is el kell juttatni a kinyomtatott, és kitöltött űrlapot, ellenkező esetben nem veszik figyelembe. (sza)

Önnek ajánljuk

Kočner azért ölette meg Kuciakot, mert semmivel nem tudta zsarolni

Forgalomlassítással tüntettek a Szlovák Karszt szélére tervezett szemétégető ellen

VIDEÓ: Így vezeti el a TEK az Iszlám Állam Budapesten elfogott vezetőjét

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Zagitova aranya és egy furcsa baleset

Tavaszi vásár a Nyárasdi AGROCENTRUM-ban!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?