Hasznos tanács

Hivatali teendők elbocsátás esetén

A koronavírus-járvány miatt kialakult válsághelyzetben néhányan már elveszítették a munkájukat, és feltehetően még sokan jutnak hasonló sorsra, aminek következtében szorult anyagi helyzetbe kerülhetnek. A munkaviszony megszűnése után tanácsos 7 napon belül jelentkezni a munkaügyi hivatalban.
B. Szentgáli Anikó

2020. május 8. 14:00

biztosítási ügynök
- Képarchívum, illusztráció

A jelenlegi válsághelyzetre több munkáltató is úgy reagált, hogy csökkentette az alkalmazottak számát. A munkaviszony megszűnését egyesek tragédiaként élik meg, a felmondás sokkhatásként érheti őket, így hajlamosak elfeledkezni bizonyos hivatali teendőkről, illetve meglepetésükben elfogadják a munkaadó által felkínált megállapodást. Mielőtt bármit is aláírunk, figyelmesen olvassuk el, szükség esetén ne féljünk kikérni egy jogász véleményét! Ragaszkodjunk a felmondási időhöz, a végkielégítéshez, valamint a megmaradt szabadnapok kimerítéséhez vagy kifizetéséhez! Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a munkaadónak ki kell állítania egy dokumentumot a munkaviszony megszüntetéséről, a cégnél töltött időről és a havi fizetésről. A munkaadó nem köteles, de a távozó alkalmazott kérésére kidolgozhat róla véleményt és ajánlást az esetleges új munkaadó számára.

Betegszabadság

A felmondólevél kézhezvételétől számított következő hónap első napjával elkezdődik a felmondási idő, ami 1–3 hónap lehet. Van, aki ez alatt máris képes új állást találni, de a mostani helyzetben ez nem valószínű. Az „időt lehet húzni” úgy, hogy az elbocsátott személy a felmondási idő alatt „megbetegedik”, és hirtelen felmondási védelem alá kerül. A Szociális Biztosító az utóbbi időben szigorúan ellenőrzi a betegszabadságon levőket, gyorsan kiszűrik azokat, akiknek jogtalanul folyósítanak táppénzt. Hosszabb távon így nem biztos, hogy kifizetődő a betegállomány, hacsak nem tényleges egészségügyi problémáról van szó. Itt van például Mária esete. A munkaadója felmondott neki, és pár napra rá kórházi kezelésre szorult, felmondási védelem alá került, hónapokig volt betegszabadságon. A Szociális Biztosító maximum egy évig folyósíthatja a táppénzt, utána fizetetlen betegszabadságra lehet menni. Anyagilag ez Mária számára nem volt kifizetődő, ezért 13 hónap után befejezte a betegszabadságot, a munkaviszonya is megszűnt. Munkát nem talált, fél évig munkanélküli-segélyen élt. Próbálta elintézni a korengedményes nyugdíjat. A betegállományban töltött egy évet is figyelembe vették a nyugdíj kiszámításakor, és az ekkor folyósított táppénz kevesebb volt a korábbi fizetésénél, ami negatív hatással volt a kiszámított nyugdíj összegére – a korengedményes nyugdíjat nem hagyták jóvá, mert járandósága nem érte el a törvény által előírt minimális összeget.

Munkaügyi hivatal

A munkaviszony megszűnése után nem kötelező, de tanácsos jelentkezni a munkaügyi hivatalban, anyagilag megéri. A következő iratokra van szükség: személyazonossági igazolvány és egy igazolás a régi munkaadótól, hogy pontosan mikor fejeződött be a munkaviszony. Szokták kérni a végzettségről szóló okmányt is, valamint egy jövedelemigazolást, bár ez utólag is leadható. Aki nem megy el a hivatalba, az önkéntes munkanélkülinek számít, és a kötelező egészségbiztosítást saját magának kell fizetnie. Ha regisztráltatja magát a munkaügyi hivatalban, amíg szerepel a nyilvántartásban, az egészségügyi biztosítását az állam téríti. Aki a munkaviszony megszűnésétől számított 7 napon belül jelentkezik, azt az elbocsátás napjától, azaz visszamenőleg is beírják a jegyzékbe. Aki egy hétnél később megy el, az a kérvény benyújtásának napjától kerül a listára, és az egészségbiztosításában hézag keletkezik. Mivel nálunk mindenkinek a születésétől fogva kötelezően rendelkeznie kell egészségbiztosítással, az elmaradt – akár csak egy-két napi – biztosítási díjat utólag is behajtják, az esetleges büntetőkamatokkal együtt.

Szociális biztosítás

A társadalombiztosítás nem kötelező. Aki méltóságán alulinak érzi, hogy jelentkezzen a munkaügyi hivatalban, és inkább önkéntes munkanélküli lesz, a Szociális Biztosítóval szemben nincs kötelezettsége, nem kell társadalombiztosítást kötnie, de később ezt az időszakot nem veszik figyelembe a nyugdíjkérelme elbírálásakor. Köthető önkéntes biztosítás.

Munkanélküli-segély

A munkanélküli-segélyt nem kezdik el automatikusan folyósítani, miután valaki bejelentkezik a munkaügyi hivatalban, külön kell kérni a Szociális Biztosítótól. A támogatásra az jogosult, akinek az elmúlt 3 évben legalább 2 évig volt társadalombiztosítása. Hat hónapig folyósíthatják. Aki meghatározott időre szóló szerződés alapján dolgozott, annak az elmúlt 4 évben legalább 2 évig kellett fizetnie a járulékokat, és akkor 4 hónapig számíthat a segélyre. Aki táppénzt, ápolási díjat, anyasági támogatást vagy gyest kap, nem jogosult rá. A gyermekgondozási szabadságról visszatért és azonnal elbocsátott anyukának akkor jár segély, ha az anyasági szabadságot megelőző 3 évben legalább 2 évig volt biztosítása. A segély pontos összegét az utóbbi három évben folyósított fizetés alapján számolják ki: az átlag bruttó bér 50 százaléka. 2020 első felében a napi kivetési alap maximális összege 66,6083 euró, vagyis egy 31 napot számláló hónapban a segély legfeljebb 1032,50 euró lehet, egy 30 napot számláló hónapban pedig 999,20 euró.

1 plusz 1 hónap

A koronavírus-járvány okozta válsághelyzet miatt április elején a parlament ideiglenesen egy hónappal meghosszabbította a munkanélküli segélyben részesülők támogatásának időszakát. Eszerint, ha valaki a 6 hónap elteltével nem talál munkát, 6 helyett 7 hónapig kap ellátást. Időközben ismét változtattak a segély kifizetésének a feltételein: további egy hónappal hosszabbították meg a segélyre való jogosultság időszakát. Akárcsak az első hosszabbítás, a második is automatikus, nem kell külön kérni: aki jogosult munkanélküli segélyre, és jogosult volt az első hosszabbításra, az automatikusan jogosult a másodikra is, vagyis az eredeti 6 hónap helyett 8 hónapig folyósítják számára a segélyt.

Nyugdíjasok

Aki nyugdíjasként veszíti el az állását, nem kell felvennie a kapcsolatot a munkaügyi hivatallal, érdemes viszont felkeresnie a Szociális Biztosítót, és kérheti a nyugdíja átszámítását. Ilyen nyugdíjátszámolást évente csak egyszer lehet igényelni, és ha valaki elfelejti, nem baj, mert az SP minden év elején saját magától is, automatikusan átszámolja a dolgozó nyugdíjasok járandóságát.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.