Hasznos tanács

Egyeseknek kérelmezniük kell a 100 eurót

Júniusban magasabb szociális segélyt kapnak az anyagi szükséghelyzetben lévők, illetve azok, akik rendszeres anyagi támogatásban részesülnek a szociális ügyi hivataltól. A kormány ugyanis jóváhagyta azt a kormányrendeletet, mely értelmében egyszeri 100 eurós juttatással támogatják az infláció miatt szorult helyzetbe került személyeket.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2022. május 28. 18:00

euró
- Pexels-felvétel

A kabinet a koronavírus-járvány gazdasági következményeit, valamint az emberek életszínvonalát negatívan érintő és egyre inkább szárnyaló infláció hatásait, azaz a magas energiaköltségeket, a lakhatási és élelmiszerre fordított kiadásokat enyhítendő a legkiszolgáltatottabb szociális csoportoknak egyszeri 100 eurós segélyt nyújt. A támogatás a rászorulóknak a legtöbb esetben automatikusan jár, azaz nem kell külön kérvényt benyújtaniuk, júniusban 100 euróval nagyobb összeget kapnak mindazok, akik havonta valamilyen segélyben, anyagi hozzájárulásban részesülnek a szociális ügyi hivataltól. Vagyis a szokásos anyagi juttatással egyszerre kapják kézhez. Bizonyos csoportoknak azonban kérelmezniük kell, és csak ez alapján fizetik ki számukra ezt a rendkívüli támogatást.

Pontosan kik jogosultak?

Mintegy 219 ezer ember számíthat e rendkívüli juttatásra, konkrétan a következő csoportok: anyagi szükséghelyzetben lévő családok, nevelőszülők, súlyosan egészségkárosultakat gondozó személyek, személyi asszisztensek. Az utóbbiak esetében feltétel, hogy 2022 első negyedévében legalább 12 órát ledolgoztak személyi asszisztensként.

Továbbá megkapják a 100 eurót azok is, akik ugyan gondoskodnak súlyosan egészségkárosult vagy 80 évnél idősebb személyekről, de e címen a szociális ügyi hivatal havonta nem folyósít számukra anyagi hozzájárulást, viszont az állam fizeti helyettük a kötelező egészségbiztosítást. Ugyancsak számíthatnak a rendkívüli juttatásra azok a 62 évnél idősebbek, akiknek a Szociális Biztosító nem folyósít nyugdíjat, nem alkalmazottak, nem vállalkoznak, illetve nincs más tevékenységből bevételük. Mindez az államnak csaknem 23 millió euróba kerül. „Ez az összeg nem minősül bevételnek, hogy a címzettek ne veszítsék el jogosultságukat az anyagi szükséghelyzetben lévőknek járó szociális segélyre, valamint ne befolyásolja a súlyosan egészségkárosult személyeknek jóváhagyható anyagi hozzájárulások összegét” – hangsúlyozta a szaktárca.

Pontosan kik jogosultak?

Mikor kell a kérvény?

Mindazoknak, akik személyi asszisztensként tevékenykedtek, és ezért a szociális ügyi hivataltól anyagi hozzájárulást kaptak, kérvényt kell benyújtaniuk a helyileg illetékes szociális ügyi hivatalban, amelyben igénylik a 100 eurós inflációs támogatást. Ugyancsak jelentkezniük kell a hivatalban, és írásos kérelmet kell beadniuk azoknak a gondozóknak, akik anyagi kompenzáció nélkül gondoztak súlyosan egészségkárosodott vagy 80 évnél idősebb személyt. A 100 eurós juttatást a nyugdíjban nem részesülő, 62 évnél idősebbeknek is külön kérelmezniük kell. A formanyomtatvány beszerezhető a helyileg illetékes szociális ügyi hivatalban vagy annak internetes oldalán. A kérvényeket június 1. és augusztus 31. között lehet benyújtani, és amint elbírálják a jogosultságot, a lehető legrövidebb időn belül kifizetik a 100 eurót.

pénz euró

2022. május 28. 18:53

A segély intézése 7 lépésben

Anyagi szükséghelyzet

Anyagi szükséghelyzetről akkor beszélünk, ha valaki semmilyen vagy csak olyan kis bevétellel rendelkezik, amelyből még a legalapvetőbb életkörülményeket sem képes biztosítani. Alapvető szükségletnek minősül egy meleg étel naponta, a nélkülözhetetlen ruházat és fedél a fejünk felett. A rászorulóknak az állam szociális segélyt nyújthat, amelyet kiegészíthetnek különböző hozzájárulásokkal. A konkrét összeg a rászorultság mértékétől, azaz a segélyért folyamodó család anyagi helyzetétől és a családtagok számától függ. Az egy háztartásban élő személyek összbevétele nem haladhatja meg a létminimum összegét, ami jelenleg egy felnőtt személy esetében havonta 218,06 euró.

Egészségkárosodás

Egészségkárosodásnak minősül a szervezet felépítésében, funkcióiban betegség, sérülés vagy veleszületett rendellenesség következtében kialakult kedvezőtlen változás, amely több mint egy évig tart. Ha a funkciózavar eléri az 50 százalékot, súlyosan egészségkárosodott személyről van szó. Az egészségkárosodás mértékét szakorvos állapítja meg. Az egészségkárosodottak gyakran csökkentett munkaképességűek, alacsony a bevételük, a megváltozott életvitelük viszont többletkiadásokkal jár, amit az állam igyekszik némileg kompenzálni. A szociális segítségnyújtásról szóló törvény értelmében anyagi támogatás csak olyan személynek adható, aki tényleg rászorul, és a hatályos norma értelmében a vagyona értéke nem haladhatja meg a 39 833 eurót. A súlyosan egészségkárosodottak intézhetnek maguknak ún. ŤZP-igazolványt, és a szocális ügyi hivatalból különböző anyagi hozzájárulásokban részesülhetnek. Ilyen a személyi asszisztensre jóváhagyható vagy gondozói hozzájárulás, támogatás a lakás akadálymentesítésére, egészségügyi segédeszköz, emelőberendezés vagy gépkocsi vásárlására, vakvezető kutyára, diétás étkezésre, közlekedési kiadásokra.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
centek

Így inthetünk búcsút holnaptól az 1 és 2 centes érméknek

Ľuboš Machaj
Frissítve

Ľuboš Machaj lesz az RTVS új igazgatója

f

Holnaptól nagy változások lépnek érvényben

Jaroslav Naď Vitalij Klicsko

Naď találkozott Vitalij Klicskóval, Kijev polgármesterével

g

VIDEÓ: Medve támadt egy férfire a Tátrában

időjárás meleg

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lép ma délután érvénybe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.