Hasznos tanács

Diákok adóbevallása – példa

Katalin egyetemi hallgató, hajadon, nincs gyermeke. Tavaly nyáron 2 hónapig megbízási szerződésre dolgozott egy büfében, összesen 315 eurót keresett.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. március 29. 19:00

Katalin egyetemi hallgató, hajadon, nincs gyermeke. Tavaly nyáron 2 hónapig megbízási szerződésre dolgozott egy büfében, összesen 315 eurót keresett. A munkaadójánál nem érvényesítette az adóalap adómentes részét, elfelejtette aláírni az erről szóló nyilatkozatot, így a béréből levontak 59,85 euró adóelőleget. A munkaadó nem végezte el az éves adóelszámolást, csak kiállított egy igazolást az adóköteles bevételekről. Katalinnak A típusú adóbevallást kell kitöltenie.

Az első oldalon meg kell adni a személyi adatokat. A születési számot és az irányítószámot helyköz nélkül kell írni!

A 2. oldalon a III. és a IV. részt figyelmen kívül hagyja, ugyanis nincs se férje, se gyereke.

Az V. részben a 32. és a 32a. sorokban megadja az összbevételét, a 315 eurót. A 33., 33a. és 33b. sorokat üresen hagyja, hiszen nem vezetett el semmilyen járulékot. A 34. sorba a 315 euró kerül. A 35. sort üresen kell hagyni.

A 3. oldalon, a VI. részben ki kell számolni az adót. A 36. sorban fel kell tüntetni a 315 eurót, a

37. sorban pedig a 3803,33 eurót. Katalin jogosult az egész évi adómentes minimumra. A 41. sorban megismétli a 36. sorban lévő adatot, azaz a 315 eurót. A 38., 39. és a 40. sort nem tölti ki, illetve nullát írhat oda. A 42–51. sorokba ugyancsak nulla kerül, az 52–55. sorokat pedig nem kell kitöltenie. Az 56. sorban van az eredmény: Katalin adókötelessége nulla. Az 57–61. sorokba újra nullát kell írni.

A 4. oldalon a 64. sorban meg kell adni a fizetéséből levont adóelőleget, azaz 59,85 eurót. A 66. sorban feltünteti az adótúlfizetés összegét, összesen 59,85 eurót.

Az 5. oldalon, a VIII. részben bejelöli, hogy nem él a 2%-os adófelajánlás lehetőségével, a 75. sorba pedig ismét beír egy nullát.

A IX. részben megjegyezheti, hogy 2017-ben főiskolai hallgató volt.

A 6. oldalon a 79. sorral folytatja, beírja, hogy egy mellékletet csatol (a munkaadótól kapott igazolást). Nem szabad elfelejteni aláírni és dátummal ellátni!

A XI. részben kell kérni az adótúlfizetés visszaadását. Bejelöli például, hogy szeretné, ha postai úton küldenék el a pénzt. Ezt a részt is külön alá kell írni!

(Forrás: www.financnasprava.sk)

Önnek ajánljuk

Az állami számvevőszék szerint is ráfizet az állam a vajkai kompra

Képernyőn a német és walesi válogatott

Nem fogadta el a pápa a pedofília eltussolása miatt elítélt bíboros lemondását

Kétszáz ember nézte élőben az új-zélandi mészárlást, de egyik sem jelzett a Facebook moderátorának

Értékes pont, de nyerhettek is volna

Az igazságügyi alkalmazottak visszavonták a sztrájkkészültséget

Legfrissebb galériák
Olvasta már?