Az ajándék visszaköveteléséről

pénz euró

Szeretjük megajándékozni szeretteinket, olykor nagyobb ajándékkal is meglepjük őket, sőt arra is van több példa, hogy a szülők, nagyszülők a lakásukat, házukat átíratták a gyerekekre, unokákra. De mi van akkor, ha később megromlik a viszony családon belül, ha kiderül, hogy rossz döntés volt átruházni az ingatlan tulajdonjogát? Vajon az ajándékot vissza lehet-e venni? Olvasói levélre reagálva ifj. Mészáros Lajos jogász is erre a kérdésre keresi a választ.

Olvasói levél

Feleségemmel 5 éve házasodtunk össze. Nekem nincsenek vér szerinti gyermekeim, neki viszont van egy 25 éves fia, akivel kezdetben jól kijöttem, sajátomként szerettem, ezért is ajándékoztam neki a garzonlakásomat, miután feleségemmel közös házba költöztünk. Sokáig minden rendben volt hármunk között, nemrég viszont a mostohafiam rossz társaságba keveredett, inni és kártyázni kezdett, amiért sokat vitázunk. A konfliktusok két hete csúcsosodtak ki, amikor a fiú ittasan pénzt követelt tőlünk. Heves szóváltásba keveredtünk, ami sajnos tettlegességig fajult, amely során a fiú eltörte a karom, és anyját is megütötte. Mindketten ellátásra szorultunk, én még most is betegállományban vagyok. A történtek után betelt nálam a pohár, és eldöntöttem, hogy ha lehet, visszaveszem tőle a lakást. Azt szeretném tudni, hogy visszakövetelhetem-e a bántalmazótól az ajándékba adott lakást? Ha igen, mit kell hozzá tennem?

Ajándékozási szerződésről beszélünk, ha egy adott személy – az ajándékozó – saját vagyonából ellenérték nélkül, ingyenesen ad át bizonyos dolgot (vagy dolgokat) egy másik személy – a megajándékozott – tulajdonába, aki az ajándékot elfogadja. Ajándékozni ingóságot (pl. akár egy könyvet, telefont stb.) és ingatlant (pl. lakást, ahogy olvasónk tette) is lehet, azzal a formai különbséggel, hogy míg az ingóságok érvényes ajándékozásához elég az ajándékot fizikailag átadni, ill. átvenni, az ingatlanok ajándékozásakor elengedhetetlen az írásos szerződés és a tulajdonjog kataszteri bejegyeztetése, betáblázása.

Az ajándékozási szerződés feltételeiről a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) rendelkezik, amely azt is megszabja, hogy az ajándékozó akár vissza is követelheti az ajándékot, de csak ha a megajándékozott olyan magatartást tanúsít vele vagy hozzátartozóival szemben, amellyel durván megsérti a jóerkölcsöt. A Ptk. szerint tehát az ajándékok visszakövetelése lehetséges. Ahhoz viszont, hogy a követelés sikeres legyen, a megajándékozottnak bizonyíthatóan úgy kell viselkednie az ajándékozóval (vagy családtagjával), ami által már nincs többé erkölcsi – és jogi – alapja a korábbi ajándék megtartására.

A Ptk. arra már nem tér ki, hogy a jóerkölcsöt sértő magatartás pontosan mit is takar, ezért ennek értelmezéséhez a joggyakorlatból kell kiindulnunk. A bíróságok esetjoga szerint az ilyen magatartást nem meríti ki pusztán a felek közti viszony megromlása vagy az ajándékozóval szembeni tiszteletlenség. Általában viszont jóerkölcsöt sértő magatartásnak tekintendő az ajándékozó (vagy hozzátartozója) kárára történő folyamatosan ismétlődő vagy akár egyszeri, de nagy intenzitású sértő magatartás is, és ide soroljuk a bűncselekménynek minősíthető (pl. testi sértés, zsarolás stb.) magatartást is.

Olvasónk leveléből nem derül ki, hogy feleségével tettek-e büntető feljelentést az ügyben, az viszont igen, hogy testi sértés érte őket. Ez esetben olvasónk először is felszólíthatja a megajándékozottat, hogy adja vissza a lakást egy írásos átruházás alapján. Ha a fiú erre nem volna hajlandó, olvasónk keresettel fordulhat az illetékes járásbírósághoz, és a testi sértésre hivatkozva (amit bizonyítania kell pl. orvosi lelettel, szemtanúkkal stb.) indítványozhatja, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy az ajándékozás visszavonása következtében a lakás újra az ő tulajdonát képezi. Amennyiben a bíróság helyt ad a javaslatnak, a kataszteri hivatal a jogerős döntés alapján újra bejegyzi a lakást olvasónk nevére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?