Akár 295 euró is lehet az ösztöndíj

A felsőfokú tanulmányok mellett sokan munkát vállalnak, mások diákhitelt vesznek fel, a legszegényebbek viszont levők pedig az államtól is kérhetnek támogatást. A középiskolásokhoz hasonlóan a felsőoktatási intézmények diákjai is igényelhetnek szociális ösztöndíjat.

Az alapiskola kötelező, azt mindenki elvégzi, és annak is nagy a valószínűsége, hogy utána középiskolába megy a gyerek, főleg, ha sikerül a lakhelyéhez közel megfelelőt találni. Sokan egyetemre is szeretnének járni, de nincs mindenki abban a szerencsés helyzetben, hogy a családja anyagilag támogassa. A nagyon szegény közegből származók éppen pénzszűke miatt félbeszakíthatják a tanulmányaikat, amelyeket esetenként később sem áll módjukban folytatni. Sokan munkát vállalnak, diákhitelt vesznek fel, vagy megpróbálhatnak állami támogatást igényelni. Az állam a hátrányos helyzetet úgy próbálja meg kompenzálni, a rászorulókon úgy próbál segíteni, hogy az iskolájukban szociális ösztöndíjért folyamodhatnak.

Az ösztöndíj feltételei

A támogatást az kérheti, aki szlovákiai székhelyű felsőoktatási intézményben tanul, és Szlovákiában állandó lakhellyel rendelkezik. A konkrét feltételeket mindig az oktatási minisztérium határozza meg, ez minden főiskolára egyformán érvényes. A legfontosabb szempont az igénylő családjának az anyagi helyzete, anyagi szükséghelyzetben van-e, illetve milyen a család összbevétele, és az egy főre jutó havi jövedelem mennyire közelíti meg a létminimum aktuális összegét. A másik fontos kritérium, hogy az iskola milyen messze van az igénylő lakhelyétől, mert ha távolabb van, akkor magasabb útiköltséggel kell számolni, ha pedig napi szinten nem lehet bejárni, kollégiumot vagy albérletet kell biztosítani, ami ugyancsak pénzbe kerül.

Érdekes

A szociális ösztöndíj feltételei

Az állami támogatás megítélésének egyik alapvető feltétele, hogy az igénylő első- vagy másodfokú nappali tagozatos főiskolai képzésben vegyen részt olyan felsőoktatási intézményben, amelynek a székhelye Szlovákiában van. Korhatár nincs, a kérelmező lehet 26 évesnél idősebb is.

Amint valaki sikeresen befejezi az elsőfokú nappali tagozatos képzést, ezen a fokozaton újra már nem jogosult ösztöndíjra. Az a diák, aki az elsőfokú képzés során megszerezte a Bc. címet, legközelebb már csak a másodfokú képzésben igényelhet ösztöndíjat. Vagyis ha egy Bc. titulussal már rendelkező személy egy másik egyetemen akar egy másik Bc. címet szerezni, már nem kaphat ösztöndíjat. Ha viszont másodfokon képzi magát, megint részesülhet a támogatásban.
A legtöbb tanulmányi program esetében 3 fokozat van. Állami támogatást csak akkor hagyhatnak jóvá, ha az igénylő az adott fokozaton nem tanul a megszokottnál hosszabb ideig. Ha valaki egészségügyi okokból nem tudja betartani a standard tanulmányi időt, az nem befolyásolja az ösztöndíj megítélését. Aki évfolyamot ismétel, és ezért az adott képzés például 4 helyett 5 évig tart, az utolsó évfolyamban már nem jogosult ösztöndíjra. A tanulmányok megszakítása esetén nem feltétlenül szűnik meg a jogosultság, minden eset egyedi.
A szociális ösztöndíj megítélésekor nem az állampolgárság a mérvadó, hanem az állandó lakhely. Az állam csak annak nyújt anyagi támogatást, akinek Szlovákiában van az állandó lakhelye.
Az ösztöndíj konkrét összegének a meghatározásakor figyelembe veszik az egy háztartásban élő, közösen elbírált személyek összbevételét, hogy az mennyire közelíti meg a létminimum összegét.
Aki külföldön tanul, az ottani egyetemen intézhet ösztöndíjat, Szlovákiában nem, itt esetleg diákhitelt vehet fel.

Az ösztöndíj havi összege u 10–245 euró – ha az iskola a diák lakhelyétől legfeljebb 30 kmre van, a család anyagi helyzetétől és a tanulmányi átlagtól függően legkevesebb 10, legfeljebb 235 eurót kaphat havonta u 245–295 euró – ha az iskola a diák lakhelyétől 30 km-nél távolabb van, a család anyagi helyzetétől és a tanulmányi átlagtól függően 245–295 euró közötti összegre számíthat

Igazságos rendszer?

Első ránézésre a rendszer igazságosnak tűnik, ám itt is vannak kiskapuk, amelyeket megtalálva és ügyesen kihasználva olyanok is elintézhetik maguknak a támogatást, akiknek valójában nincs is rá szükségük. Többen rájöttek már: nem az a fontos, ténylegesen milyen körülmények között él valaki, hanem hogy mit képes papíron dokumentálni.
Az ösztöndíj összege 10–295 euró között mozog, és a támogatás alapfilozófiájából kiindulva azt kizárólag csak azok számára kellene jóváhagyni, akik családjának a bevételei a létminimum összegeit súrolják. Az a diák, aki lelkiismeretesen dokumentálja családja valamennyi jövedelmét, és abszolválja az összes szükséges adminisztratív lépést, gyakran végül pár centtel túllépi a határt, és ösztöndíj nélkül marad. Ezzel szemben például akár egy tehetős vállalkozó gyereke is a lehető legmagasabb támogatásban részesülhet, ha a szülők hivatalosan kimutatják, hogy az előző évben nem volt semmilyen bevételük, noha szemmel láthatóan nem nélkülöznek. Az ösztöndíjigény és a család jövedelmének a megvizsgálásakor a legnagyobb fejtörést az önkéntes munkanélküli szülők okozzák, akik nem szerepelnek a munkaügyi hivatal nyilvántartásában, nem folyósítanak nekik szociális segélyt, viszont valamiből élniük kell, ám bevételeik nagyságát képtelenek dokumentálni.

Családi körülmények

A szociális ösztöndíj összegét befolyásolja a családi viszonyok rendezettsége is. Az elvált szülők papíron automatikusan magasabb támogatást jelentenek, ami igazságtalannak tűnhet azokkal a hallgatókkal szemben, akiknek a szülei évek óta külön élnek, de hivatalosan nem váltak el. Ráadásul a diákok körében is akadnak páran, akik igyekeznek visszaélni a rendszerrel. Minden évben akad olyan fiatal, aki kizárólag azért változtatja meg az állandó lakhelyét (papíron már nem a szüleivel, hanem a több 100 km-re levő nagyszülőknél fog lakni), hogy biztosan kapjon ösztöndíjat. Előfordult már olyan eset is, hogy valaki megegyezett a szüleivel, hogy pereskedni fognak a tartásdíj miatt, aminek következtében a legsúlyosabb szociális esetek közé sorolták, és azonnal kapott ösztöndíjat.

Érdekes

Tudnivalók

A közösen elbírált családtagok azon bevételei, amelyeket figyelembe vesznek a szociális ösztöndíj kiszámításakor:

 •  rendes munkaszerződés, brigádmunka vagy szerződéses megállapodás alapján szerzett bevétel
 •  vállalkozásból befolyt pénz
 •  tartásdíj
 •  az összes nyugdíjtípus, munkanélkülisegély, táppénz
 •  szociális segélyek – kivéve az egyszeri rendkívüli támogatást
 •  gyermekgondozási segély
 •  ajándékok és örökség
 •  ingatlan eladásából származó bevétel
 •  az étkezési költségek 40%ának megfelelő, a munkaadó által folyósított zsebpénz
 •  a munkaadó által térített bizonyos költségek (pl. külföldi munkavégzés esetén)
 •  a munkaadó által folyósított bérpótlék
 •  a családi vagyonból származó egyéb bevétel (pl. haszonbér)

A közösen elbírált személyek azon bevételei, amelyeket nem vesznek figyelembe a szociális ösztöndíj kiszámításakor:

 •  családi pótlék
 •  egyszeri rendkívüli állami támogatások (pl. temetésre, a gyermek megszületésekor járó egyszeri hozzájárulás)
 •  a súlyosan egészségkárosodott személy gondozásáért járó hozzájárulás
 •  az anyagi szükséghelyzetben levőknek nyújtott támogatás
 •  ösztöndíj
 •  adóbónusz
 •  a súlyosan egészségkárosodott személyeknek járó támogatás
 •  a község által nyújtott azonnali segítség
 •  az alkalmi munkából származó rendszertelen bevétel, amely összege évente nem lépi túl a létminimum kétszeresét
 •  a munkakereső munkanélkülieknek nyújtott útiköltségtámogatás
 •  a valamilyen képzésen részt vevő munkanélkülieknek nyújtott támogatás szállásra, étkezésre, útiköltségre
 •  az abszolvensi gyakorlat elvégzésére nyújtott támogatás
 •  ezen kívül a bevételekből leszámolják annak a tartásdíjnak az összegét, amelyet a szülő egy másik gyereke után fizet.

Ügyintézés

Az ösztöndíjak megítélése, a kérvények elbírálása soha nem lesz teljesen igazságos, ahhoz ugyanis minden egyes diákot külön kellene vizsgálni, ami a több száz benyújtott igény mellett nehezen kivitelezhető. A kérvényt mindenkinek a saját iskolájában, az adott főiskolai kar tanulmányi előadójánál kell leadnia. A tanulmányi osztályok nem győzik hangsúlyozni: minden eset egyedi. A személyes konzultációk alapján a referens mondja meg, a kérvényhez milyen igazolásokat és egyéb dokumentumokat kell csatolni. Az azonban biztos, hogy valamivel alá kell támasztani a család jövedelmét – igazolás a munkaadótól, szociális hivataltól stb. Az iskola általában 30 napon belül elbírálja a kérvényt, ez csak a bonyolultabb esetekben tart hosszabb ideig. Az ösztöndíjat azzal a dátummal hagyhatják jóvá, amikor a kérvényt benyújtották.

(sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!