Hasznos tanács

A pedagógushitelek elbírálási folyamata

A pedagógushitelt az előírt formanyomtatványon kell igényelni. Mivel az érdeklődés óriási, sorrendet állítanak fel a kérvények beérkezési ideje alapján, miközben előnyben részesítik azokat, akik a pedagógiai tevékenységet főállásban végzik, illetve azokat, akik először igényelnek ilyen hitelt, és kezdő pedagógusoknak számítanak, azaz az egyetem befejezésétől legfeljebb 5 év telt el.
B. Szentgáli Anikó

2022. június 12. 18:40

pénz euró
- Fotók: Tóth Attila

Kizárólag a Művelődéstámogató Alap által kiadott űrlapokat fogadják el. A szükséges nyomtatvány letölthető a www.fnpv.sk oldalról. A kitöltött űrlapot a mellékletekkel együtt június 30-áig vagy személyesen kell eljuttatni az alapba (munkanapokon 8.00–15.30 között), vagy postázni kell az alap címére:

Fond na podporu vzdelávania,
Panenská 29,
81103 Bratislava 1.

Aki postán küldi, annak tanácsos legalább a határidő lejárta előtt 3 nappal feladnia. Aki több helyen is tanít, és szeretné, hogy a pedagógiai munkáért végzett teljes tiszteletdíját figyelembe vegyék, az összes munkaadótól külön-külön igazolást kell kérnie a munkaviszonyról és a keresetéről. Ez a havi törlesztőrészlet kiszámításakor és a futamidő szempontjából lehet fontos, a havi törlesztőrészlet ugyanis nem haladhatja meg a nettó bér egyharmadát. A Művelődéstámogató Alap 60 napon belül – tehát augusztus végéig – elbírálja a kérvényeket, és dönt a hitelek megítéléséről. A sikeres igénylők listáját a döntés megszületésétől számított 3 napon belül közzéteszik az alap honlapján, és írásban is értesítenek, két példányban postázzák a hitelszerződés javaslatát. Az aláírt hitelszerződést a kézhez vételtől számított 30 napon belül vissza kell küldeni az alapba, különben érvénytelennek nyilvánítják. Aki aláírja a hitelszerződést, annak a kölcsön jóváhagyását követő hónapban kell elkezdenie a törlesztést.

Vannak kötelező és nem kötelező mellékletek. Kötelező a pedagógiai tevékenységet igazoló dokumentum és az igazolás a havi nettó fizetésről. Ezeket a munkaadó közvetlenül a nyomtatványon igazolja, ám ha valamilyen okból a munkáltató nem tölti ki a kérvényt, a Művelődéstámogató Alap elfogad külön e célból kiállított igazolást is, amely nem lehet 30 napnál régebbi. A havi nettó bérre vonatkozó adat azért fontos, mert a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a nettó bér egyharmadát. Ha az igénylő szeretné, hogy kérvényét előnyben részesítsék, csatolhat néhány nem kötelező dokumentumot – például a főiskolai oklevele másolatát, mellyel igazolja, mikor fejezte be tanulmányait, ugyanis 5 évig kezdő pedagógusnak számít. Ezen kívül mellékelhető valamilyen dokumentum arról, hogy rokkantnak számít, hátrányos szociális helyzetű, vagy hogy az igénylőnek van házastársa, aki ugyancsak pedagógus.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Csütörtöktől ismét ellenőrzések várhatóak a cseh–szlovák határátkelőkön

A cseh határellenőrzés a szlovák belpolitikában is vitát váltott ki

A rendőrség leszállt Matovičról

Áthidalhatatlanná válna a szakadék az OĽaNO és az SaS között, ha leváltanák Matovičot

d

Magasabb nyugdíjat szeretne? Így növelheti annak összegét!

VIDEÓ: Áthajította a kismacskákat a kerítésen, majd sorsukra hagyta őket

VIDEÓ: Áthajította a kismacskákat a kerítésen, sorsukra hagyva őket

szájmaszk

Döntött a bíróság: ennek a jókai cégnek közel 3,9 millió eurót kell visszafizetnie az államnak

Irena Dančová

Eltűnt egy 15 éves lány – nincsenek nála a gyógyszerei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.