A közérdekű munkáról mint büntetésről

kozmunka k

A kevésbé súlyos bűncselekmények elkövetőit nem feltétlenül büntetik szabadságvesztéssel, léteznek bizonyos alternatív büntetések is, ilyen például a közmunka. Ifj. Mészáros Lajos jogász ezúttal – olvasói levélre reagálva – a bíróság által elrendelt közmunka kérdésével foglalkozik.

Olvasói levél

20 éves fiam az egyetemen sajnos rossz „barátokat” talált, akik rávették, hogy ő is fessen graffiti rajzokat épületekre. Meg is lett a böjtje, októberben ugyanis a rendőrök rajtakapták hármukat, ahogy épületekre és egy köztéri szoborra is nagy, obszcén képeket festenek. A kár kb. 900 eurós volt, az ügyből pedig máig zajló büntetőeljárás lett. Mivel egyikük sem volt még büntetve, és őszintén meg is bánták a tettüket, enyhe büntetésben reménykedünk. Az ügyész említette az eljárás során, hogy büntetésként szabadságvesztés helyett akár valamiféle önkéntes munkát is kaphatnak, de többet erről nem tudtunk meg. Azt szeretném kérdezni, hogy tényleg helyettesíthető-e a szabadságvesztés önkéntes munkával is, és ha igen, mit takar ez pontosan?

A modernkori büntetőjogban egyre hangsúlyosabb az a nézet, amely szerint a büntetés feladata nem az elrettentés, hanem elsősorban a megelőzés és a nevelés. Ennek megfelelően az egyes jogrendekben folyamatosan jelentek meg a szabadságvesztéstől eltérő büntetési formák, amelyek nagyobb mozgásteret biztosítanak a bíróságoknak is a büntetések kiszabásánál. Nincs ez másként a szlovák jogrendben sem, hiszen a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerint büntetésként nem csak szabadságvesztés szabható ki. A további büntetési fajták közé tartozik a házi őrizet, a pénzbüntetés, a tárgy-, illetve teljes vagyonelkobzás, a rendezvényektől, foglalkozástól, esetleg közügyektől való eltiltás, a különféle címektől, kitüntetésektől vagy katonai rendfokozatoktól való megfosztás, és nem utolsósorban ide tartozik az ún. közérdekű munka is, amelyre minden bizonnyal olvasónk is utal.

A közérdekű munka mint büntetés lényege, hogy az elítélt a börtönbe vonulás helyett a bíróság által meghatározott munkaórát a szabadidejében, fizetési igény nélkül ledolgoz egy bizonyos munkahelyen. A közérdekű munka tehát semmiképp sem tekinthető „önkéntes” munkának, hiszen az elítéltnek kötelessége azt meghatározott időn belül elvégezni ahhoz, hogy büntetését a bírósági ítélet szerint teljesítse („letöltse”).

Közérdekű munkát a bíróság csakis az elkövető beleegyezésével szabhat ki, és csakis olyan bűncselekmények elkövetéséért, amely büntetési tételének felső határa legfeljebb 5 év. A munkavégzés terjedelme legalább 40, legfeljebb pedig 300 óra. Olvasónk leírása alapján fia ellen feltehetően rongálás miatt folyik büntetőeljárás, amely alapvetően legfeljebb 1 éves szabadságvesztéssel büntetendő, ezért úgy tűnik, hogy adott esetben a szabadságvesztés közérdekű munkával való helyettesítése lehetséges.

Amennyiben a bíróság közérdekű munkát szab ki büntetésként, ezt az elítéltnek az ítélettől számítódó 1 éven belül kell elvégeznie a bíróság által megszabott óraszámban. A közérdekű munkát el lehet végezni állami vagy önkormányzati munkáltatónál, esetleg olyan munkáltatónál, aki szociális, egészségügyi, kulturális, oktatási stb. területen tevékenykedik.

Amire még végezetül fel kell hívni a figyelmet, az az, hogy ha az elítélt valóban „megússza” a büntetést közérdekű munkával, érdemes az elvégzését nem félvállról venni, mivel a Btk. szerint, ha az elítélt a közérdekű munka végzésének ideje alatt nem folytat rendes életvitelt, vagy önhibájából nem végzi el a munkát, a bíróság a közérdekű munka hátralevő részét szabadságvesztésre változtathatja, mégpedig úgy, hogy minden fennmaradt 2 órát 1 napi letöltendő szabadságvesztésnek számítja be, amit az elítéltnek bizony már le kéne „ülnie”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?