A közbirtokosságról

szántóföld k

Előfordul, hogy valaki meg szeretné venni a háza vagy a telke mellett lévő kisebb parcellát, de akadályba ütközik, mert kiderül, hogy a teleknek több tucatnyi tulajdonosa van. Mi a teendő ilyenkor? Erre a kérdésre keresi a választ ifj. Mészáros Lajos jogász, olvasói levélre reagálva.

Olvasói levél:

A szőlőben a földünktől nem messze van pár darab elhagyatott föld, csak a bokrok nőnek benne (mindegyik cca. 2 ár). Kettőt meg szeretnék venni belőlük, de a községházán azt mondták, hogy azokat én úgysem tudom megvenni, mert 100-150 tulajdonosuk van. Szerintem nincs igazuk, mert 2 éve az egyik szomszédos telket kitisztították, és már új tulajdonosa van a kataszteri weboldal szerint. Régen ez egy hosszú telek volt, amit a kommunizmusban 20 részre osztottak föl. Mit kellene tennünk, hova kellene fordulnunk, mit és hogyan kellene elkezdeni intézni, hogy megvehessük a kiszemelt két földdarabot?

A közbirtokosságok (szlovákul: urbariát) a közös tulajdonú ingatlanok kezelésére alakult társulások, amelyek az egykori közös (nemesi) birtoklás osztatlan fenntartása céljából vagy épp a korábbi földközösségek maradványaiként maradtak fent, vagy alakultak meg. A közbirtokosságok általában jogi személyek, amelyek saját szerveik (közgyűlés, bizottság és felügyelő tanács) által kezelik a tagjaik társtulajdonába tartozó telkeket. Egy közbirtokosság jellemzően több száz ingatlant, ill. társtulajdonost tömörít.

A közbirtokosság alá tartozó közös telkek (vagyis akár a „hosszú telek”) társtulajdonát a Tt. 97/2013 sz. közbirtokosságról szóló törvény 8/1. §-a szerint akár meg is lehet szüntetni. A megszüntetés bármelyik közbirtokossági társtulajdonos kérvénye alapján megtörténhet, mégpedig úgy, hogy a közbirtokossági telkekből leválasztanak egy, a kérvényező tulajdonosi arányának megfelelő méretű (legalább 400 m2 nagyságú) telekrészt. A kérvényről a közbirtokosság közgyűlése szavaz, a jóváhagyáshoz pedig a közös ingatlanok teljes területének több mint felét tulajdonló társtulajdonosok beleegyezése szükséges.

A leírtak alapján véleményünk szerint olvasónknak először is ki kéne derítenie, hogy melyik közbirtokosság alá tartozik az általa kinézett telek(rész). Mivel a közbirtokosságok külön nyilvántartásban vannak vezetve a járási földhivatalok által, érdemes először is a helyileg illetékes járási földhivatalnál érdeklődni. Ezen kívül, a „hosszú telek” tulajdonlapja szerint meg kell szólítani a közbirtokosság valamelyik társtulajdonosát (akinek a társtulajdona többet tesz ki, mint 400 m2), és megegyezni vele abban, hogy kérvényezi az adott közbirtokosságnál a közös telek egy részének leválasztását a társtulajdoni részarány szerint, mégpedig azon a területen, amelyet olvasónk meg szeretne venni. Ha a közbirtokosság közgyűlése (amelyet évente legalább egyszer kötelezően meg kell tartani) jóváhagyja az adott rész leválasztását, olvasónk a leválasztás után megveheti a megszólított (egykori társ-, immár kizárólagos) tulajdonostól a leválasztott telekrészt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?