Három művész egy úton (VIDEÓ)

A kiállító művészek (jobbról) Géczy Jenő, Szolgai Zsuzsanna és Velsicz László (A szerző felvétele)
Dunaszerdahely |

Három alkotó mutatta be munkáit a nagyközönség előtt a Nagyszombati kerületi önkormányzat és a Csallóközi Múzeum által szervezett kiállításon.

A tárlat címe „Az út”, mely mindhárom alkotó munkáiban hasonló jelentést hordozott: elindulni, haladni valahonnan valahová. Szolgai Zsuzsanna, Géczy Jenő képzőművészek és Velsicz László fényképész alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállításmegnyitó Antal Otti énekes gitárjátékával kezdődött, majd Tilajčík Edit vette át a szót, aki bemutatta Balla Ritát, aki design,- és művészetelemző szakmailag is méltatta a művészeket és az alkotókat.

Balla Rita és Tilajčík Edit (A szerző felvétele)

„Szolgai Zsuzsanna kezdetben grafikával foglalkozott. Még gyerekként látta meg Sandro Botticelli: Vénusz születése című munkáját és annyira lenyűgözőnek vélte az itáliai festő lágy vonalvezetését, hogy ez menthetetlenül elindította a képzőművészet útján. De a grafika, ez a színektől mentes technika kevésnek bizonyult Zsuzsa számára és a festészet felé fordította figyelmét”

– kezdte a művészek bemutatását Balla Rita. Szolgai Zsuzsanna festményei is egy utat szimbolizálnak, melynek darabjai az utóbbi valamennyivel több mint egy évet ölelnek fel.

„Az itt szereplő képek az én eddigi utamat szimbolizálják. Az első kép címe, ahonnan indultam, a »Vízió«, itt döntöttem el, hogy újból festeni fogok és igyekszem megkeresni magam a festészetben is. Eddig főként grafikával foglalkoztam. Akkor is portrékat rajzoltam, de most valami színesebbet szerettem volna és olyat, amiben benne vagyok én is”

– nyilatkozta lapunknak a festő.

Szolgai Zsuzsanna "Úton" című önarcképe (A szerző felvétele)

Itt van életem első önarcképe, amiben ugyancsak szerepet kapott a grafika, nekem az a komfortzóna. A festményen helyet kapott a gyerekkor, a vidámság, de a rossz dolgok is, amik velem történtek, és természetesen a szenvedély is, amikből mind viszek magammal egy kicsit, de haladok tovább az úton, ami a kép címe is. Akrillal dolgozom, de általában grafitceruzával előrajzolom a nagyobb vonalakat, a háttér pedig közben alakul”

– mondta el Szolgai Zsuzsanna. A képein a bolygók, a dolgok visszatükröződései mutatják, hogy kíváncsian tekint maga köré a művész és éles önreflexióval kutatja, keresi útját és élete miértjeit.

„A kedvenc képem, az önarckép pár óra alatt elkészült. Két napig dolgoztam rajta fejben, majd bezárkóztam és elkészítettem. Egy képnél mindig az a lényeg számomra, hogy egy érzést közvetítsek. Nem baj, ha az, aki épp előtte áll, nem azt érzi, amit én. Csak azt szeretném, hogy aki elé áll, az maradjon benne a képben, és induljon el a lelkében valamiféle finomság, ami megérinti őt. Minden változik, de én meg szeretném ragadni benne magam, azt, aki én vagyok”

– tette hozzá.

Velsicz László több mint 30 éve foglalkozik fényképészettel (A szerző felvétele)

Velsicz László már több, mint 30 éve foglalkozik fotózással. Most főleg portréfotókat és városképeket tekinthettünk meg tőle.

„A vágy, ami elindította őt a fotózás útján részben baráti ösztönzés, részben pedig saját önnön kíváncsisága volt”

– folytatta a bemutatást Balla Rita. Megtudhattuk, hogy a fotóművész, Velsicz László lenyűgözőnek tartja a városokat, különféle városi utcákat, a régi épületeket, amiket korábbi generációk hagytak örökül.

„Szereti az emberek arcára kiülő hangulatot, életstílusukat, megfigyelni és lefotózni a viselkedésüket az utcákon”

– tette hozzá. A városokban készült képein nem csupán folyók, hidak, utcaszegletek láthatóak, hanem az azokhoz társított benyomásai, hangulatai is megjelennek rajtuk. Portréi színesek, vonzzák a tekinteteket a tradicionális, vagy épp alkalmi ruhába öltözött hölgyek.

Fotóin több utcarészletet is megcsodálhatnak a látogatók (A szerző felvétele)

Itt van köztünk a polihisztor, Géczy Jenő is, aki alkotó életútja során számtalan technikát elsajátított. Több műfajban is alkot, leginkább olajjal és szénnel, de volt egy olyan alkotói korszaka is az életében, amikor a konceptuális művészet felé fordult és annak formai megnyilvánulásai foglalkoztatták. Ilyen az akril tojás köztéri műve, ami Kisudvarnok főterén folyamatosan ki van állítva. Van, hogy gondolatai versek formáját öltik. Magyar és szlovák nyelven is olvashatók költeményei, megírt soraiban – ha nem is tudatosan – de mindig megmutatkozik a magyar honi emberre jellemző érzelmi világ és gondolkodás”

– méltatta a képzőművészt Balla Rita.

Géczy Jenő több tájképe is látható (A szerző felvétele)

A tárlatban szereplő művei is különféle technikákkal készültek, láthatunk ceruzarajzos, illetve olajjal festett képeket, valamint olvashatunk tőle verses költeményeket is.

Géczy Jenő képei mellett költeményeit is kiállították a múzeumban (A szerző felvétele)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?