Sok hossz volt, de idén nyithat a pannonhalmi tanuszoda

a

Hétéves várakozás után adják át hamarosan a pannonhalmi tanuszodát, most keresik az úszómestereket, műszakilag egyébként kész a létestmény. Kanyargós volt a beruházás útja, s nemcsak a pannonhalmiak ülnek tűkön, hanem a több mint egy tucatnyi településen élők, mert a gyermekeket ma is 20-30 kilométerre viszik kötelező oktatásra.

A lehetőségek nem egyformák a nagyvárosban és környékén. Győrben nemrég épp lebontották az 1976-ban átadott sátras uszodát, amely állt egy nagymedencéből és egy keresztben fekvő egy gyakorlómedencéből. Méreteit nézve ehhez hasonló - persze jóval szebb, és korszerűbb technológiával épült - az a tanuszoda, amire hét éve vár Pannonhalma. Akkor, 2014 tavaszán jelentette be ugyanis a tervet Kara Ákos országgyűlési képviselő, volt államtitkár és az akkori polgármester, Bagó Ferenc.

Az előzményekről csak röviden. Évekig tartott a huzavona a forrás és a pályázat kiírása körül. Elindult az eljárás, s már az alapkőletételt tervezték, de kivitelező nem volt, két pályázóból az egyiket eleve elutasították, a másik napokkal az aláírás előtt visszalépett. Az újabb pályázatkiírásra egy évig kellett várni, majd eljött 2019 májusa, de a második közbeszerzést is érvénytelenné nyilvánították, mert a két pályázó ajánlata túllépte a megállapított keretet, ami természetesen könnyen magyarázható az építőipar 40 százalékos drágulásával. A legújabb pályázatot felülről limitált összegkeret nélkül írták ki, az ár egyébként így változott az idők során: 2017-ben 398 millió forintra taksálták az építkezést, amely majdnem 900 milliósra drágult.

A Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. beruházásában épülő uszoda ezután zöld utat kapott, Kara Ákos képviselő folyamatos egyeztetési munkája nyomán. A Nemzeti Sportközpontok fogja üzemeltetni a makoveczi stílusban épült tanuszodát, amely - amint Vas Gábor polgármestertől tudjuk - a műszaki átadás előtt áll. „Nagyon várja mindenki, folyamatosan hívnak minket is, kérdezik, hogy mikor jöhetnek úszni” - mondja.

Az Euro Generál Zrt elkészült határidőre a kivitelezéssel, most már a személyzetet keresi az üzemeltető, amely összesen hét főt vesz fel: három takarító-jegypénztárost, három úszómestert és egy intézményvezetőt - az utóbbi helyet már betöltötték.

Remélem, heteken belül sikerül az üzemeltetőnek feltölteni az állományt, akkor felgyorsulhat a folyamat, s idén megnyithat a tanuszoda - mondja a rég várt létesítményről, amelyet az intézmények természetesen már szeptembertől szívesen használták volna. A teljes üzemű működést terheléses próbaüzem előzi majd meg, ekkor a gyerekek már úszhatnak - magyarázza az állami beruházásról, amelynek az önkormányzat adott helyet az iskola és a járóbeteg-ellátó központ mellett.

Sokszor elhangzott már, és Kara Ákos is nyilatkozott róla az évek során, hogy a tanuszoda nemcsak Pannonhalma érdekeit szolgálja, mivel 2000-2200 gyerek úszásoktatását fogja megoldani. A térség településeiről máig Győrbe, Pápára vagy Zircre - 20-40 kilométerre - viszik az óvodásokat és iskolásokat. Ami tehát egy győri számára kézenfekvő lehetőség, az még a fejlettnek mondott nyugati térségben is nehezebben elérhető a nagyvárostól távolabb. Márpedig a tanuszoda nem különlegességével, hanem puszta létével kecsegtet: áll egy 25 méteres, 190 centi mélységű medencéből, egy kisebb, 80 centi mély gyakorlómedencéből, öltözőkből, s körülbelül 50 embert tud befogadni egyszerre. A nyitvatartását hétfőtől vasárnapig biztosítják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?