Bírósági ítélet előtt állnak a hamis pénzzel fizetők 

pénz
Sopron |

Két soproni boltban is hamis euróval fizettek azok a tettesek, akikkel szemben a nyomozást az elmúlt időszakban zárta le a Soproni Rendőrkapitányság.   

Két soproni boltban is hamis euróval fizettek azok a tettesek, akikkel szemben a nyomozást az elmúlt időszakban zárta le a Soproni Rendőrkapitányság.   

– Az egyik sértett feljelentése alapján indítottuk a nyomozást 2020. május 2-án pénzhamisítás büntette miatt. Soproni élelmiszerboltban fizetett hamis húsz euróssal egymást követő két napon is két fiatalember, akik egy harmadik társuktól kapták az internetről rendelt álpénzt – mondta el az esetet kivizsgáló Henye Krisztián rendőr főtörzszászlós. 

Henye

Az első vásárlásnál még nem tűnt fel az eladónak, hogy nem valódi pénzt kapott, de a második esetben már gyanút fogott. Ekkor vizsgálták meg tüzetesebben az eredeti húsz euróshoz megtévesztésig hasonló fizetőeszközt. A feljelentést követően az elkövetőket sikerült hamar beazonosítani és elfogni. Kihallgatásukat követően azonban érkezett a kapitányságra egy újabb feljelentés, és kiderült: egy másik soproni boltban is fizettek a hamis húszasokkal. Itt is csak a harmadik fizetés után vált gyanússá a használt fizetési eszköz. A két ügyet a rendőrség egyesítette. 

– A boltosokat azért tudták a pénzzel megtéveszteni, mert ahogy azt a szakértői vizsgálat is kimondta: azok számára, akik nem foglalkoznak euró bankjegyekkel, nagyon nehéz megállapítani a különbséget, mivel mind színben, méretben és rajzolatban megegyeznek az eredeti papírpénzzel. Amikor kezembe vettem az összegyűrt hamis bankjegyeket, tapintásra nekem sem volt feltűnő a különbség. A legszembetűnőbb a hamis bankjegy hátlapján látható „COPY”, azaz másolat felirat, azonban ezt a pénz átadásakor könnyen el tudták rejteni – folytatta az előadó. 

Az eset kapcsán a szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy minden esetben alaposan meg kell vizsgálni a fizetéshez használt pénzt, főként, ha nem a rendszeresen használt valutával egyenlítik ki a számlát. A pénzhamisítás bűntettét nem csak a hamisító, hanem a hamis pénzt felhasználó is elköveti, s ezért akár nyolc év szabadságvesztést is kiszabható.  

A Győri Járási Ügyészség a napokban már vádat is emelt a két elkövetővel szemben. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?