Veszélyes a gazdáknál vásárolni?

Pozsony |

<p>A mezőgazdasági tárca az egekig magasztalta, a gazdáknak és – az alacsonyabb árak miatt – a lakosság nagy részének is tetszik, a farmokról történő közvetlen értékesítéssel azonban nincs mindenki megbékélve.</p>

Az élelmiszeripari cégek arra panaszkodnak, hogy ezzel diszkriminálják őket, és a fogyasztók egészségét is veszélyeztetik.

A szlovák kormány a farmokról történő közvetlen értékesítés támogatásával nem csupán a már befutott hazai hús- és tejfeldolgozókat diszkriminálja, hanem a fogyasztók egészségét is veszélyezteti – áll a Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS) legújabb nyilatkozatában. A kamarának nem tetszik a kormány azon döntése, amely lehetővé teszi a termelők számára az állattartók friss termékeinek (méz, tej, tojás, baromfihús, nyúlhús, halak, vadhús) közvetlen eladását a végfogyasztóknak.

„Súlyos hibának tartjuk, hogy az állam az azonos vállalkozói tevékenységek számára hirtelen más-más feltételeket teremt” – vallja Jarmila Halgašová, a PKS igazgatója. Szerinte igazságtalan, hogy míg a gazdák közvetlen értékesítését idén májustól csak 6%-os áfával terhelik, a tej- és húsfeldolgozóknak 19%-os áfát kell fizetniük, miközben ez utóbbiakra lényegesen szigorúbb higiéniai szabályok vonatkoznak. Emiatt az élelmiszeripari cégek jelentős összeget voltak kénytelenek fordítani gépsoraik modernizációjára, ami a gazdasági válság okozta keresletcsökkenés miatt több cégnek nem térült meg. Több vállalat kénytelen volt felszámolni a vállalkozását, ami jelentős elbocsátásokkal járt. Mindezt tovább tetézték az állam által bevezetett diszkriminatív intézkedések.

A gazdasági vetület azonban csak az egyik negatívuma a farmokról történő közvetlen értékesítésnek, Halgašová szerint nem kevésbé fontos felhívni a figyelmet az egészségügyi veszélyekre is. A Szlovák Élelmiszeripari Kamara ezzel kapcsolatban arra kéri a fogyasztókat, hogy ha közvetlenül a farmokról vásárolnak húst, tejet vagy egyéb élelmiszeripari termékeket, ne feledkezzenek meg az ez esetben alkalmazott kevésbé szigorú egészségügyi normákról sem. A parlamenti képviselők az idei év elején fogadták el, hogy a közvetlenül a farmokról történő eladás esetében kevésbé szigorú higiéniai szabályokat alkalmaznak, ezzel is segítve ennek az értékesítési formának az elterjesztését. Az élelmiszeripari cégek érdekképviseleti szervezete szerint azonban ezzel szembe mentünk azokkal az európai uniós kezdeményezésekkel, amelyek a fogyasztók fokozottabb védelmét tartják szem előtt. „A Szlovák Élelmiszeripari Kamara külön felhívja a figyelmet arra, hogy a higiéniai szabályok enyhítésével különösen az előttünk álló nyári időszakban lehetnek gondok, hiszen a meleg időben gyorsabban terjednek a baktériumos fertőzések” – nyilatkozta Halgašová, hozzátéve, hogy a tej- és húsfeldolgozó társaságoknak továbbra is a legszigorúbb higiéniai szabályok szerint kell dolgozniuk. (

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?