Valóban olcsóbb lett a kenyér? Megnéztük

<p>Januártól csökkent bizonyos élelmiszertípusok áfája. Megnéztük, Dél-Szlovákiában ebből mit érzékelt a vásárló.</p>

Az új év első hétvégéjén már nyitva voltak az élelmiszerboltok, a vásárlók így szembesülhettek az áfacsökkenés miatti változásokkal. A kenyér például nagyjából 10 centtel, a korábban 2 eurónál drágább vaj 17 centtel lett olcsóbb.

A kereskedők számításai szerint azok, akik naponta 6–8 euróért vásárolnak alapélelmiszereket, az alacsonyabb adónak köszönhetően havonta 15–20 eurót takaríthatnak meg. A közszolgálati televízió hétvégi körkérdése szerint azonban a vásárlók többsége nem is figyeli a duális árjelzést, amit azzal magyaráznak, hogy az alapélelmiszereket az áruktól függetlenül meg kell venniük, pár centes különbség pedig nem befolyásolja a döntésüket.

„Délvidéki” körkép

A dunaszerdahelyi Tescóban már fel van tüntetve az áfacsökkentés. A húspolcon külön kis táblákkal jelzik, hogy az adott termék áfája 10 százalék. Ha akciós húsról van szó, a helyzet kicsit bonyolultabb. Ott inkább az akcióra hívják fel a figyelmet a szokásos módon, az áfacsökkentés kis betűkkel szerepel. A tejnél különösebben nem hívták fel a figyelmet arra, hogy olcsóbb, apró betűvel, az ár felett jelzik az áfacsökkentést, amit az idősebbek aligha látnak.

Komáromi körsétánk során azt tapasztaltuk, hogy a  Billában, a Lidlben és az egyik sarki kisboltban a kenyereknél és a tejtermékeknél is feltüntették, hogy mennyi lenne az ár 20 százalékos áfával és mennyi 10 százalékossal. Minden termék, amelyre ez vonatkozik, olcsóbb lett néhány centtel. A Jednota egyelőre nem tüntette fel az árkülönbségeket. 

Érsekújvárban a Jednota lakótelepi szupermarketjében digitális árcédulákat használnak, az elektronikus megoldás révén egyetlen központi számítógépből változtatják az árakat. A vásárlók az új árat látják, az áfacsökkenéssel járó különbség nem.

A kassai Tescókban az ígéret szerint mától lesz duális árcédula, a Jednotáknál valamikor a hét közepétől, két kisbolt tulajdonosa viszont azt mondta, nem írja ki az áfacsökkentést.

MI MIÉRT LETT OLCSÓBB?
Alacsonyabb adóval terhelik a friss és hűtött, ellenőrzött tenyészetekből származó sertés-, marha-, baromfi-, nyúl-, juh- és kecskehúst, az édesvízi halakat, a tejet, a vajat és a kenyeret. Részletek itt. 

Fico „áfakommandói”

Hogy a kereskedők csökkentették-e az árakat, a kormány által erre a célra felbérelt „nyugdíjas őrjáratok” ellenőrzik. „Az eddigi tapasztalataink szerint a kereskedők nem éltek vissza az áfacsökkentéssel. Nincsenek olyan információink, hogy az üzletek az elmúlt év vége felé művileg emelték volna az áraikat, hogy aztán január elsejétől legyen mit csökkenteni” – nyilatkozta Ján Lipiansky, a Szlovák Nyugdíjasszövetség (JDS) elnöke.

Hasonlóan nyilatkozott tegnap Ľubomír Jahnátek földművelési miniszter is, aki külön kiemelte az üzletek felelős hozzáállását. Szerinte egyelőre 10 nagy üzletlánc 183 üzletében végeztek ellenőrzést, és semmilyen visszaélést nem tapasztaltak. „Hogy a kereskedők valóban az áfacsökkentés miatt csökkentik-e az árakat, azt azonban nehéz lesz felmérni. Tavaly ugyanis több élelmiszer esetében is csökkentek a felvásárlói árak, amit az üzletekben csak részben építettek be az árakba, a kereskedőknek így még vannak tartalékaik a további árcsökkentésre” – figyelmeztet Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője.

Ha a mostani áfacsökkentés beválik, a jövőben további élelmiszerfajták áfáját is csökkenthetik. „Egyelőre csak néhány kiemelt alapélelmiszer esetében faragtuk le az adót. Az idei év végén kiértékeljük az áfacsökkentés hatását, és ennek fényében döntünk arról, hogy megéri-e újabb élelmiszerekre is kiterjeszteni ezt a döntést” – állítja Robert Fico kormányfő. Így leghamarabb jövőre születhet döntés arról, hogy további élelmiszereknek is csökken-e az áfája. (vlv, szk, vkm, szaz, nr)

VÁLTOZÁSOK 2016-BAN
Januártól 380 euróról 405 euróra emelkedik a minimálbér. Többet kapnak majd a kismamák is. Ki számíthat még nagyobb bevételre, mi változik meg és hogyan? Részletek itt. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?