Gazdaság

Továbbra is kevés nő vállalkozik Szlovákiában

Pozsony | A nők számára továbbra is jóval több kihívást jelent egy vállalkozás beindítása, mint a férfiaknak, így az sem csoda, hogy az arányszámukhoz képest még mindig sokkal kevesebb a női vállalkozó. Az elmúlt időszakban ugyan sok szó esik a nemek között esélyegyenlőségről, a vállalkozók számában azonban ez még nem látszik meg.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. október 8. 16:16

A felvétel illusztráció - Fotó: pixabay

Annak ellenére, hogy Európában több a nő, mint a férfi, a vállalkozók népes táborának csupán a harmada nő, a vállalkozás alapításánál ugyanis a nők több akadállyal találják magukat szemben, mint a férfiak. A nők számára több tényező is visszatartó erőt jelenthet egy vállalkozás beindításában: a negatív nemi sztereotípiák, a nők és férfiak gazdasági függetlensége közötti egyenlőtlenség, a munka és a családi élet nehéz összeegyeztethetősége. „Ezt figyelembe véve nem csoda, hogy míg a nők az Európai Unió népességének az 52 százalékát teszik ki, a vállalkozók körében az arányuk csupán 34,4 százalék. A kezdő vállalkozások esetében ennél is rosszabb a helyzet, ezeknél csupán 30 százalékos a gyengébb nem aránya” – nyilatkozta Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

 

2018. október 2. 13:39

Donna Strickland: a női fizikusokat ünnepli a Nobel-díj

Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legfrissebb adatai szerint a Szlovákiában regisztrált 365 ezer vállalkozóból nagyjából 106 ezer a nő. „Az egy évvel korábbihoz képest csökkent a női vállalkozók száma, ez azonban a férfiakra is érvényes. Míg a 2014 és 2016 közötti időszakban csaknem 10 százalékkal nőtt a vállalkozók száma, az elmúlt másfél évben nagyjából 6 százalékos csökkenést mértünk” – mondta Buchláková. A visszaesés leginkább a pénzpiacot és a biztosítási ágazatot érintette, az ezekben vállalkozók száma több mint 40 százalékkal csökkent. Ezzel párhuzamosan azonban az ingatlanpiacon és a mezőgazdaságban vállalkozóké nőtt.

Az elmúlt tíz évben az Európában vállalkozó nők száma ugyan nőtt, a bővülés üteme azonban csupán 3 százalékos volt. A legtöbb női vállalkozót egyébként az egészségügyben, a szociális szolgáltatásokban és az oktatásügyben találjuk. Az uniós felmérések szerint a nők által indított vállalkozások tőkeigénye alacsonyabb szintű, és kevesebb saját tőkével rendelkeznek, mint a férfiak által indítottak. A nők vállalkozásai esetében alacsonyabb, de kiegyensúlyozottabb mértékű növekedés figyelhető meg, mint a férfiak által vezetetteknél. Ez gyakran jelenti azt, hogy a kudarc esélye is kisebb. Új vállalkozás indításakor a nők legtöbb esetben megtartják korábbi állásukat egy ideig, és párhuzamosan folytatják a két tevékenységet. A nők tehát elővigyázatosabbak a férfiaknál, és jobban fel vannak készülve a kudarc lehetőségére is. A nők 61%-ával szemben a férfiaknak például csak a 49%a tartja veszélyesnek a családi megtakarítás vállalkozásindítási tőkeként való felhasználását. Buchláková szerint így azon sem szabadna meglepődnünk, hogy a kockázatos vállalkozásokba kezdőknek csupán az ötöde nő. (mi, TASR)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Önszántukból ritkán tévednek könyvtárba a gyerekek

A jövőben csak beoltott gyermekeket vennének fel az óvodákba

Gulyás: felfüggesztés esetén a Fidesz azonnal elhagyja a Néppártot

Kubalánál Messi sem lehet jobb

Többszázezer eurós iskolakonyha-fejlesztés Komáromban

Radičová visszatérhet a politikába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?