Több nő kerül vezető pozícióba

Genf/Pozsony |

<p>A nők gazdaságban betöltött szerepét tekintve régiónkban Magyarországnak és Lengyelországnak is sikerült leköröznie Szlovákiát. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet legfrissebb elemzése szerint régiónkban csak Csehországban alacsonyabb a nők aránya a vezető pozíciókban.</p>

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) „Nők az üzleti életben és a menedzsmentben” című tanulmánya szerint egyre több nő kerül vezető pozícióba, az elmúlt húsz évben megugrott a felső- és középvezetői állásokban dolgozó nők száma is. A 108 vizsgált ország közül 80-ban nőtt a nők aránya a vezetők közt. Hozzátették: a vezérigazgatói szinteken az 5 százalékos aránnyal viszont még mindig alulreprezentáltak a nők.

Szlovákia a most közzétett világranglistán a 45. helyen áll a női menedzserek aránya alapján, ami 2012-ben 33,1 százalék volt az ILO adatai szerint. A szlovákiai női felső- és középvezetők aránya ugyanebben az évben 30,4 százalék volt. Szlovákiát mindkét kategóriában lekörözte Magyarország és Lengyelország is. A női menedzserek aránya alapján Magyarország a 28., Lengyelország pedig a 30. helyen áll, az előbbiben az arányuk eléri a 38,6, az utóbbiban a 37,8 százalékot. A női felső- és középvezetők aránya Magyarországon 35,7, Lengyelországban pedig 35 százalék. Szlovákiának csak Csehországot sikerült felülmúlnia, amely a 69. helyre szorult vissza, a női menedzserek aránya ott alig haladja meg a 26 százalékot, a felső- és középvezetők között pedig csupán 23,1 százalékos a részesedésük.

Az ILO tanulmánya szerint a női menedzserek arányában világszinten Jamaica vezet, csaknem 60 százalékos a nők aránya. Az Egyesült Államok 15. a listán 42,7 százalékkal, az Egyesült Királyság a 41-ik 34,2 százalékkal, míg Oroszország a 25. helyen áll 39,1 százalékos aránnyal. A nők helyzete az arab országokban a legrosszabb, ott a női menedzserek aránya 10 százalék alatt mozog, a sor végén Jemen található, alig 2 százalékkal.

„Kulcsfontosságú, hogy minél több nő jusson vezető menedzseri pozícióba a stratégiai területeken, hogy így kialakuljon egy olyan réteg, amely jó eséllyel pályázhat vezérigazgatói vagy más csúcsvezetői pozíciókra” – idézi a tanulmány sajtóközleménye Deborah France-Massint, az ILO munkáltatók tevékenységeivel foglalkozó irodájának igazgatóját. Hozzátette: „még mindig létezik egy fal, hiszen a nők továbbra is a munkaügyi, kommunikációs és adminisztrációs területeken koncentrálódnak”. (mi, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?