Több kölcsön jut a kisvállalkozóknak

Több kölcsön jut a kisvállalkozóknak
Pozsony |

<div>A kis- és közepes vállalkozások által igényelt átlagos hitelek összege az elmúlt három évben több mint az ötödével nőtt.</div>

Ez az elemzők szerint nem csupán az egyre kedvezőbb kamatokkal magyarázható, a javulás az uniós vállalkozásfejlesztési programoknak is köszönhető.  „A vállalkozók működési költségeire felvett hitelek átlagos összege tavaly elérte a 22 247 eurót, vagyis az elmúlt három évben nagyjából 20 százalékkal nőtt. Ennél is látványosabb, 24 százalékos bővülést regisztráltunk a beruházási hitelek esetében, amelyek átlagos összege 34,4 ezer euró körül mozog” – nyilatkozta Dáša Polláková, a ČSOB kisvállalkozókkal foglalkozó részlegének a vezetője, aki szerint azonban az egyes régiók között látványos különbségek vannak.  A beruházásokra a legnagyobb hiteleteket a Nagyszombat megyében bejegyzett vállalkozások igénylik, míg a sor végén a szomszédos Nyitra megye található. A működési költségekre a legnagyobb kölcsönöket a Besztercebánya megyei vállalkozók igénylik, ebben a kategóriában pedig Eperjes megye van az utolsó helyen. A hitelt igénylő vállalkozók átlagéletkora a pénzintézet elemzése szerint 48 év körül mozog. „Nagy általánosságban elmondható, hogy ha a vállalkozó ingatlant, gépeket vagy berendezéseket szeretne vásárolni, akkor a beruházási kölcsönt ajánljuk neki, míg a működési hitel elsősorban a mindennapos tevékenységükkel kapcsolatos kiadások fedezésére szolgál”– tette hozzá Polláková.  A ČSOB tavaly ősszel az első szlovákiai pénzintézetként bekapcsolódott az Európai Bizottság elnökéről Juncker-tervnek elnevezett európai beruházási programba, amelyben az Európai Befektetési Alap által garantált, kedvező kamatozású hiteleket folyósít. A COSME program által biztosított garancia lehetővé teszi a ČSOB-nak, hogy összesen 100 millió euró értékben folyósítson kölcsönt több mint 5800 kis- és középvállalkozónak. Közülük sokan korábban nem, vagy csak nehezen tudtak hozzájutni a működésük finanszírozásához szükséges pénzeszközökhöz. A legtöbb ilyen kölcsönt eddig a Trencsén és Besztercebánya megyei vállalkozóknak folyósították, az ágazatok közül pedig a szolgáltatások, a kiskereskedelem és az építőipar dominálnak. A hitel elnyeréséhez azonban a vállalkozóknak több feltételt is teljesíteniük kell. Minimum egy éve kell Szlovákiában vállalkozniuk, az éves forgalmuknak pedig el kell érnie legalább a 10 ezer eurót. Nem lehetnek lejárt tartozásaik az állami intézményekkel szemben, és bírósági per sem folyhat ellenük. (TASR, mi) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?