Akár néhány hónapon belül olcsóbbak lehetnek a hitelek

shutterstock_206266147

A jelzáloghitelek törlesztőrészletei jelentős mértékben csökkenhetnek akár már a következő hónapokban. 

Eddig úgy tűnt, a kormány döntései megakadályozzák a hietelek árának csökkenését, ennek ellenére a jelzáloghitelek kamatai valószínűleg már jövőre három százalék alá süllyednek.  

Az elmúlt évtizedet figyelembe véve a lakáshitelek most a legdrágábbak – a legtöbb hazai bank jelenleg négy és öt százalék közötti kamat fejében kínál jelzáloghitelt. A valóságban ez annyit jelent, hogy ha egy ügyfél 120 ezer eurós hitelt vesz fel harminc évre, 4,5 százalékos kamattal, akkor havonta 608 eurót kell fizetnie a banknak. 

Optimális esteben akár egy év elteltével is három százalékra csökkenhetnek a kamatok a hazai bankoknál. Ilyen méretű kamat mellett egy harminc évre felvett 120 ezer eurós hitel havi törlesztőrészlete 503 euró lenne. Ebben a konkrét esetben az éves megtakarítás 1 260 euróra jönne ki. 

Akkor érdemes kivárni a kamatok csökkenését? A meglepő válasz az, hogy nem feltétlenül – a jelzáloghitelek árának csökkenéséből kifolyólag az ingatlanok ára emelkedni fog. Előnyösebb a jelenlegi áron lakást vásárolni, de a kamatot jobban megéri csak egy évre rögzíteni, mivel akkorra az jelentősen csökkenni fog.  

A legtöbb hazai bank az idei nyarat tartja jelentős fordulópontnak: "Arra számítunk, hogy az Európai Központi Bank a júniusi ülésén fogja végrehajtani első kamatcsökkentését, ami 0,25 százalékos lesz." – mondta Andrej Martiška, a Tatra bank gazdasági elemzője. 

"A következő év folyamán a bécsi kollégáink jelenlegi előrejelzése szerint a kamatláb három százalékra csökken majd." – tette hozzá A. Martiška. 

Ugyanakkor a pénzügyi intézetek komoly kockázatra figyelmeztetnek, ami a közpénzügyek hosszú távú felelőtlen kezelésével függ össze. Az államkassza állapota a korábbi kormányok és a jelenlegi koalíció közös “érdeme”. A jelentős adóemelések ellenére az idei hiány még mindig túl magas, és valódi konszolidáció nélkül Szlovákia néhány éven belül csődbe fog menni. Tavaly év végén több hitelminősítő intézet is leminősítette a szlovák gazdaságot a negatív fejlemények fényében. 

"Szlovákia leminősítése megismétlődhet, és a kockázati díjak növekedhetnek, különösen az év második felében." – figyelmeztet Michaela Lovásová, a ČSOB bank szóvivője. 

A fent leírt negatív fejlemények nyomást gyakorolnak a hitelköltségekre, az Európai Központi Bank ugyanakkor a hitelek csökkentését szorgalmazza. Ennek eredményeképp a kamatok lassabb csökkenése tűnik a legvalószínűbbnek. Elméletileg a pénzügyminisztérium már ősszel felelős konszolidációt hajthat végre, melynek hatására azonban a hitelek gyorsabban fognak csökkenni.  

Az euróövezetben a jelzáloghiteleket 2023 decemberében 4,0 százalékos éves kamatláb mellett értékesítették. Szlovákiában ez 4,01 százalék volt – ennél olcsóbban csak hat euróövezeti tagállamban lehetett lakáshitelt felvenni.  

Az elmúlt években a szlovák pénzügyi piacon nagyon erős volt a verseny, melynek megfékezésére a jelenlegi kormány a részletfizetési támogatás korlátozásával próbálkozott. Emiatt az emberek csak akkor kapnak pénzt az államtól, ha nem a konkurenciánál vesznek fel jelzáloghitelt, így a bankoknak nincs jelentősebb oka a kamatok nagyobb mértékű csökkentésére. A rendkívüli adók bevezetésével ugyanakkor az állam arra kényszeríti a pénzügyi intézeteket, hogy emeljék szolgáltatásaik árát. Mindezek ellenére reális, hogy a konkurencia, különösen a kisebb bankok részéről, jövőre három százalékra csökkenti a jelzáloghitelek kamatát. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?