Gazdaság

Szlovákia régiós sereghajtó 
a szociális kiadásokban

Pozsony | A baloldali Smer által vezetett jelenlegi és előző kormányok futószalagon gyártották 
a szociális csomagokat, kínosan ügyelve arra, hogy kiérdemeljék a szociálisan érzékeny jelzőt, a statisztikai adatok azonban ennek az ellenkezőjét bizonyítják. Szlovákia még régiós összehasonlításban is sereghajtó.
Molnár Iván

2019. február 11. 18:00

A világ legfejlettebb országait tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb elemzésében részletes kimutatást készített tagországinak a szociális kiadásairól. Ebből kiderül:

Szlovákiában nyugdíjra, egészségügyre, segélyekre és egyéb szociális kiadásokra a bruttó hazai termék (GDP) 17 százalékát költjük, ami nem csupán a nagy nyugat-európai országokban mértnél jóval alacsonyabb, hanem régiós összehasonlításban is a legrosszabb eredmény.

„A vizsgált országok közül a 2018-as adatok alapján a franciák költik a legtöbbet szociális kiadásokra, a GDP mintegy 31,2 százalékát” – nyilatkozta José Ángel Gurría, az OECD főtitkára. A sorban a belgák (28,9%), a finnek (28,7%) és a dánok (28%) következnek. Az első nyolc között található azonban Ausztria és Németország is, nagyjából 27 és 25% körüli szinttel. Az OECD-átlag 20,1 százalék, jól látszik tehát, hogy a gáláns államok, vagyis amelyek közpénzből sokat költenek szociális ügyekre, igencsak bőkezűnek és gondoskodónak mondhatók.

Szlovákia azonban nem csupán a leggazdagabb nyugat-európai országoktól marad el, hanem a szomszédaitól is. Lengyelország, a régió legbőkezűbb szociális költője a GDP 21,1 százalékát szánja erre a célra, míg Magyarországon a GDP 19,4, Csehországban pedig a 18,7 százalékára rúgnak a szociális kiadások. Az OECD azt is felmérte, hogy az elmúlt csaknem harminc évben hogyan változott a szociális kiadások mértéke. Szlovákia e tekintetben sem szerepelt jól.

Míg az összes nagy nyugat-európai országban és régiónk államaiban is nőtt a szociális kiadások aránya 1990-hez képest, Szlovákiában enyhe visszaesést mértek.

Ami a szociális kiadások szerkezetét illeti, a legnagyobb volumenű kiadás a nyugdíj, ami az OECD átlagában a GDP 8 százalékára rúg, Szlovákiában 7,3 százalék. Egészségügyre átlagosan 5,7 százalékot (Szlovákiában 5,5%-ot), a munkaképes korú lakosság jövedelem-kiegészítésére pedig 4 százalékot (Szlovákiában 3,7%-ot) költenek az OECD-államok. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: A DAC-Slovan legjobb pillanatai

Kisiklott egy vonat Korompa közelében

Két magyar–szlovák hokimeccs a tévében

Sűrű köd miatt figyelmeztetést adott ki az SHMÚ

Megrázó történetek hiteles hőse

Bényben hat órán át pingpongoztak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?