500 eurós juttatást kaphatnak egyes szlovákiai polgárok – Ön is köztük van?

500 eurós juttatást kaphatnak egyes szlovákiai polgárok – Ön is köztük van?

Egyes szegénységben élők egyszeri, 500 eurós hozzájárulást kaphatnak az államtól.

A juttatás a szegénység által veszélyeztetett lakosok megsegítéséről szóló törvényjavaslatból következik, amelyet Peter Pellegrini, Richard Raši, Denisa Saková, Matúš Šutaj Eštok és Erik Tomáš képviselők nyújtottak be.

A képviselők az indoklásban leszögezték, hogy a pénzügyi hozzájárulás a statisztikai szegénységértékelés egységes európai módszertana szerint a jövedelmi szegénység által veszélyeztetett lakosokat érinti.

A járulékhoz való jogosultság megítélésekor minden háztartástípust külön-külön figyelembe vennének. Segélyre az a természetes személy jogosult, aki 2022-ben nem haladta meg az adott háztartástípusra vonatkozó jövedelemszegénységi kockázati határérték 12-szeresét. A limitet a 2022-es évre vonatkozó adatok alapján a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala hirdeti ki. A segélyre háztartásonként egy természetes személy jogosult.

„A segélyezés célcsoportja az eltartott gyermekek szülei, a pénzbeli gondozási és személyi segélyben részesülők, a nyugdíjban részesülők és az anyagi rászoruló segítségre szoruló személyek, de más, elszegényedés által veszélyeztetett természetes személyek is” – ismertették az indoklásban a képviselők.

Azon állampolgárok közül, akik nem részesülnek nyugdíjban, és nem tartoznak a súlyos fogyatékossággal élők közé, azok lesznek jogosultak segélyre, akik 2022-ben munkatevékenységet tanúsítottak.

A képviselők azt javasolják, hogy a javaslat 2023. július 1-jétől lépjen hatályba.

(cas.sk, cszs)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?