Agro

Szlovákia mezőgazdasága tavaly 60,2 milliós nyereséggel zárta az évet

Pozsony | Szlovákia mezőgazdasága az előzetes adatok szerint nyereséggel zárta a 2017-es évet, amely - az adózás előtt - elérte a 60,2 millió eurót. A 2016-os évvel összehasonlítva ez 23,6 százalékos emelkedést jelent. Ez a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV) ún. zöld jelentéséből derül ki, amelyet szerdán tárgyalt meg és hagyott jóvá a kormány.
TASR

2018. szeptember 6. 08:57

- Felvétel: Michal Smrcok/Plus jeden deň

A jelentés szerint a pozitív fejlődést befolyásolta, hogy a növénytermesztést érintő bruttó mezőgazdasági termelésnek a csökkenése mellett, emelkedtek a mezőgazdasági termékek árai. A növénytermesztésből szerzett alacsonyabb bevételeket az állattenyésztés bevételei kompenzálni tudták. Ez részben a támogatásoknak köszönhető, enélkül ugyanis a legtöbb vállalat veszteséges lett volna – magyarázta a minisztérium.

Az agrártárca szerint a 2017-es év nemcsak az előző évvel összehasonlítva volt jobb gazdaságilag, hanem a 2012 és 2016-os évek közötti ötéves átlaghoz képest is. 2000 óta ez volt a harmadik legsikeresebb év.

 

2018. július 13. 11:35

Támogatják a mezőgazdasági termelők energiatakarékossági projektjeit

A bevételek 2017-ben elérték a 2,389 milliárd eurót, a költségek pedig a 2,329 milliárd eurót. Ez utóbbiak lassabb tempóval emelkedtek (3,5%), mint a bevételek (4,0%).

A saját mezőgazdasági termékek eladásából szerzett bevételek tavaly elérték az 1,650 milliárd eurót - 921 millió euró volt a bevétel a növényi alapú termékekből, 729,2 millió pedig az állati eredetű termékekből. A bevételek 3,6%-kal nőttek az előző évhez képest, ami főleg az állati eredetű termékekből szerzett bevételek növekedésének volt köszönhető (9,6%), mert a növényi alapú termékek bevételei 0,7%-kal csökkentek az előző éviekhez képest.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ravasz Ábel szerint előnyös az iskola előtti kötelező óvodalátogatás

Három alkotmánybíró-jelöltet választott meg a parlament

SHMÚ: Emelkedik a Duna felső és középső szakaszának vízszintje

Csődeljárás Bašternák magánvagyona ellen

Osztálytársai zaklatása miatt ugorhatott ki az ablakon egy 16 éves fiú

Halálos vérátömlesztés: Kalavská találkozik a kassai kórház főigazgatójával

Legfrissebb galériák
Olvasta már?