Közélet

Támogatják a mezőgazdasági termelők energiatakarékossági projektjeit

Pozsony | Azok a mezőgazdasági termelők, akik az eddiginél környezetbarátabb megoldásokat szeretnének alkalmazni a tevékenységük során, támogatást igényelhetnek az Agrárkifizető Ügynökségnél (PPA). Erről a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV) tájékoztatott azt is hozzátéve, hogy az erre a célra rendelkezésre álló összeg 9,9 millió euró.
TASR

2018. július 13. 11:35

A felvétel illusztráció - Fotó: pixabay

A pályázatra minden olyan mezőgazdasági vállalat jelentkezhet, amely a gazdaságosabb energiafelhasználásra törekszik. Az agrártárca ezzel arra motiválná a gazdákat és a termelőket, hogy ezek nyissanak az alternatív energiaforrások felhasználása felé.

„A geotermikus energiát ki lehet használni például az üvegházak és a fóliasátrak fűtésére. Olyan berendezések építésébe vagy felújításába is be lehet fektetni, amelyek az állattenyésztés során létrejövő biomasszát használják fel a hő vagy a villany előállítására” – magyarázta Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter és kormányfőhelyettes. Hozzátette: a pályázók a gyorsan növő fafajták telepítésébe is befektethetnek.

 

2018. július 12. 16:01

Matečná: Az agrártárca hozzáférhetővé tette a mezőgazdasági térképeket

A felhívás minden mezőgazdasági vállalat előtt nyitva áll, de azokat részesítik előnyben, amelyek már legalább két éve aktívan részt vesznek a mezőgazdasági termelésben. Szintén előnyt élveznek a fiatal mezőgazdasági termelők, illetve a legkevésbé fejlett járások mezőgazdasági vállalatai.

A pályázatokat szeptember 14-ig lehet elküldeni. „A pályázatokat az Agrárkifizető Ügynökség pozsonyi címére várják” – tette hozzá Juraj Kožuch, a PPA vezérigazgatója. A felhívás részleteiről a www.apa.sk honlapon olvashatnak az érdeklődők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Fico még 2012-ben telefonon beszélt Vadalával

Fico Bašternákhoz hasonlította Andrej Kiskát

Minden „disznóságot“ jelenteni kell

Frissítve

GALÉRIA: A tüntető gazdák lezárták az SNP-hidat

Közösségi kert épül a Timóteus ház udvarán

A májusi EP-választás csaknem 10,2 millió euróba fog kerülni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?