Közélet

Matečná: Az agrártárca hozzáférhetővé tette a mezőgazdasági térképeket

Pozsony | A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV) szabadon hozzáférhetővé teszi az információkat a megművelt földterületekről, amelyekre az ún. közvetlen kifizetések is vonatkoznak.
TASR

2018. július 12. 16:01

Gabriela Matečná - TASR-felvétel

A minisztérium a Geodéziai, Kartográfiai és Kataszteri Hivatallal (ÚGKK) való egyedülálló együttműködésének köszönhetően a mezőgazdasági termelők és a földtulajdonosok könnyedén és átláthatóan ellenőrizhetik a megművelt területekhez fűződő tulajdonviszonyukat, az esetleges problémákat pedig azonnal kezelni tudják. Ezt Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter és kormányfőhelyettes közölte a sajtótájékoztatóján Mária Frindrichová, az ÚGKK elnökének a jelenlétében.       

„Amióta erre a posztra kerültem, olyan intézkedéseket vezetünk be az agrártárcánál, amelyek az agrárszektor átláthatóságát fokozzák. Folytatjuk a korábbi lépéseinket ezen a területen, és a Geodéziai, Kartográfiai és Kataszteri Hivatallal együttműködve egyedülálló megoldással állunk elő az LPIS földterület-nyilvántartás nyilvánosságra hozásával. Egy korábban nem létező különleges együttműködésről van szó, amely olyan átláthatóságot biztosít, amilyen még az egyik elődöm idején sem volt. Az elindított rendszer áttekinthető, felhasználóbarát, és ami fontos, hogy nemcsak a pályázók léphetnek be a rendszerbe, hanem a nyilvánosság is” – magyarázta Matečná. Hozzátette: A földtulajdonosok és a mezőgazdasági termelők néhány kattintással ellenőrizhetik a megművelt földek tulajdonviszonyait.

 

2018. június 22. 15:22

Matečná nem tudja, miről akarnak tárgyalni a gazdák

A miniszter asszony hangsúlyozta, hogy a 2018-as év jelentős változásokat hozott a pályázások terén: Szlovákia történetében először az ún. közvetlen kifizetésekre pályázóknak csakis elektronikus formában kellett leadniuk a grafikai mellékleteket.

Továbbá: a geodéziai, kartográfiai és kataszteri osztály egy évvel ezelőtt elérhetővé tette azt az alkalmazást, amely hozzáférhetővé tesz minden geodéziai, kartográfiai és kataszteri információt. A különböző információk egy egységbe vannak foglalva, aminek köszönhetően a felhasználók komplex információkat kapnak a konkrét területetekről. A tulajdonviszonyok mellett a topográfiai adatok is elérhetőek – magyarázta Frindrichová.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?