Közélet

Mičovský: Méltatlan a földművelésügyi minisztériumban zajló tisztogatás

Pozsony | Ján Mičovský (OĽaNO) volt földművelésügyi miniszter kritikus hangvételű nyílt levelet írt Igor Matovičnak, az OĽaNO elnökének. Az említett üzenetben Samuel Vlčan új agrárminiszter tisztogatásait bírálja.
author
Nagy Roland

2021. augusztus 25. 07:30

Mičovský
Ján Mičovský korábbi agrárminiszter mindeddig hallgatott, most viszont nyílt levélben szólalt fel az új tárcavezető, Samuel Vlčan tisztogatásai ellen - TASR/AP-felvétel

Ján Mičovský júniusban távozott a földművelésügyi minisztérium éléről, de nem éppen a megszokott körülmények között. Az egykori erdész május végén bejelentette, a Szlovák Földalapnál (SPF) felszínre került korrupciós botrány miatt lemond a tárcavezetői posztról, majd a két héttel későbbi sajtótájékoztatóján már arról beszélt, vissza szeretné vonni a lemondását. Ekkor azonban már nem volt visszaút, Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök nem tett eleget párttársa kérésének, és Samuel Vlčant bízta meg a földművelésügyi minisztérium igazgatásával. 

Újabb név a listán

Az új miniszter hivatalba lépése után látványos tisztogatás kezdődött az agrártárcánál. Ahogy arról nemrégiben lapunk is beszámolt, az utóbbi két hónapban két államtitkár, az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) igazgatója és a Szlovák Állami Erdőgazdálkodási Vállalat (Lesy SR) igazgatója is távozott a pozíciójából.

A lista azóta bővült, a minisztérium sajtóosztálya hétfőn este jelentette be, hogy Vlčan az SPF új vezetőjének Karol Rajnohát javasolja. Rajnoha Jana Štilichovát váltja, akit még Mičovský nevezett ki a már említett korrupciós botrány után. A minisztérium a sajtóközleményében azzal érvelt, hogy a földalapnál állásinterjút szerveztek, amelyen több jelentkező is részt vett, és a bizottság több pontot ítélt Rajnohának, mint Štilichovának, ezért javasolta őt Vlčan az SPF élére. A döntést a kormánynak a mai ülésén még jóvá kell hagynia.

Tisztogatás vagy nem?

Az új agrárminiszterről tudni kell, hogy Mičovský kinevezése után maga is dolgozott a minisztérium államtitkáraként, de végül három hónap után távozott a tárcától, és Heger tanácsadói csapatát erősítette, egészen addig, amíg meg nem kapta a miniszteri széket. Vlčan a sajtóban nem kommentálta a távozása okát, a Denník N-nek adott interjújában is csak annyit árult el, hogy nem egyezett a véleményük a minisztérium irányításáról. Korábban Mičovský sem ismerte el, hogy valamiféle ellentét lenne közte és Vlčan közt.

A teljesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy a leváltott tisztviselők egy részénél valóban korrupció gyanúja merült fel, vagy legalábbis közeli kapcsolatban voltak olyan személyekkel, akik ellen rendőrségi nyomozás zajlik. A Denník N például rámutatott, hogy a PPA volt vezetője, Jaroslav Jánoš szoros kapcsolatban volt František Oraveccel, azzal a befolyásos gazdával, akit a rendőrség támogatási csalással vádol. A napilap szerint az egyik leváltott államtitkár, Andrej Gajdoš is közel állt Oravechez.

Mičovský felszólalt

Mičovský – aki a leváltása után egyébként ismét parlamenti képviselő lett – mindeddig nem kommentálta a nyilvánosság előtt utódja döntéseit, most azonban megtörte a csendet. Kedd reggel a közösségi oldalán tett közzé egy nyílt levelet, amelyet elsősorban Igor Matovič pénzügyminiszternek, az OĽaNO elnökének címzett.

A volt agrárminiszer nyíltan kimondta: abban bízott, hogy Vlčan elősegítheti a tisztességes magatartás átültetését az agrártárcába, most viszont kételyek merültek fel benne.

„Több korábbi munkatársamat is érthetetlen, méltatlan módon bocsátotta el az új miniszter”

– írta Mičovský, aki a levélben több példát is felsorolt, köztük a már említett Jaroslav Jánošt.

Hozzátette, az új miniszternek természetesen joga van megválogatni a munkatársait, de nem lehet megkerülni azt a kérdést, hogy miért éppen azokat távolítja el, akik a tárcához bátorságot hoztak a bűnözés feltárására, és nem utolsósorban emberséges és szakértői arcot adtak a minisztérium intézményeinek.

„Azt is meg kell kérdeznem, hogy hol voltak és mit csináltak azok, akik most helyettesítik a régi arcokat, amikor a tárcánál sötét idők uralkodtak? És a legsúlyosabb kérdést is fel kell tenni – kinek az érdekében történik mindez?”

– jegyezte meg a volt miniszter.

Mičovský a levél végén Matovičnak is üzent. Azért bírálta az OĽaNO vezetőjét, mert szerinte ölbe tett kézzel nézi a méltatlan tisztogatást, illetve azt is számon kérte rajta, hogy a hivatali ideje végének közeledtével miért nem támogatta őt a kormány a fontos stratégiai döntések meghozatalában.

„Honnan jött ez a rejtett gonoszság? Akkor született meg, amikor kimondtam a nyilvánosság előtt, hogy egy kulturált országban egy plágiumbotrány után le kell mondani?”

– tette fel a kérdést a jelenlegi parlamenti képviselő.

 

A volt miniszter levelével kapcsolatban felkerestük a földművelésügyi minisztérium sajtóosztályát, de csak annyit reagáltak, hogy Mičovský személyes véleményét nem kívánják kommentálni. Egyelőre Matovič sem válaszolt a nyílt levélre.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
FBI k

Az FBI módszereivel harcoljunk a fizetésemelésért

fd

A 14. nyugdíjat novemberre várták, de a biztosító csak ekkor fogja kifizetni!

munkahivatal

„Képezd magad” – növekszik a szakmai továbbképzések iránti igény

A síneken fekve várta a vonatot

TRAGÉDIA: Elgázolt egy férfit a vonat az állomáson

A középiskolások harmada már próbálta a marihuánát

16 évre rács mögé kerülhet egy férfi, aki gyógyászati célokra termesztett marihuánát

Érsekújvár

180 éves az érsekújvári gimnázium

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.