Gazdaság

Nem kelendő a jó minőségű hazai hús a szlovákiai üzletekben

Pozsony | A nagy üzletláncokban árult csomagolt hús csupán negyede hazai – derül ki a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) legutóbbi felméréséből. Ezért azonban a vásárlók is felelősek, a többségük ugyanis még mindig hátat fordít a hazai termékeknek.
Susla Béla

2019. március 19. 11:13

Az elmúlt év végén a húsbehozatal növekedéséhez Ukrajna is nagyobb mértékben járult hozzá, így ma már az üzletláncok pultjain is megtalálható az ukrán hús.

„Termelőink nem képesek felvenni a versenyt az olcsó külföldi baromfihússal. Ha ezek behozatala tovább nő, az veszélyezteti az amúgy is válságban levő hazai termelést. Ezt elsősorban a fogyasztók menthetik meg úgy, hogy a hazai termékeket részesítik előnyben az importtermékekkel szemben”

– nyilatkozta Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke. Szerinte a szlovákiai termékek szigorú állategészségügyi ellenőrzéseken mennek keresztül, ennek köszönhetően biztonságosak, jó minőségűek és frissek. A közelmúltbeli lengyel húsbotránnyal kapcsolatban az SPPK rámutatott arra, hogy Lengyelországban nem kielégítő a húsellenőrzés. „Pozitívan értékeljük a lengyelországi marhahús-behozatallal összefüggő szlovákiai intézkedéseket. Véleményünk szerint fontos, hogy a szigorított ellenőrzések minél tovább tartsanak. Bízom benne, hogy az ilyen és ehhez hasonló kellemetlen esetekből tanulunk, és jobban értékeljük majd a biztonságos, jó minőségű hazai élelmiszert” – hangsúlyozta Macho.

Matej Korpáš, az SPPK sajtóosztályának a munkatársa figyelmeztetett, hogy az üzletekben valamennyi húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. Az SPPK ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat. „A feltüntetett adatokból fény derül arra is, hogy milyen hosszú utat tett meg a hústermék, amíg eljutott egy-egy szlovákiai üzletbe” – mondta Korpáš. (sb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Kórházreform bezárásokkal

Komáromba a környező falvakból is érkeznek elsősök

Rendőrök mentettek meg egy nőt – eszméletlenül feküdt lakása balkonján

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Elhunyt a Celtic Glasgow legendája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?