Gazdaság

Nálunk a legdrágább az élelmiszer a térségben

Pozsony | Szlovákiában látványosan megugrottak az élelmiszerárak, így újra egyre többen járnak át vásárolni a szomszédos országokba. Miért éri meg átruccanni?
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 25. 07:11

(Illusztrációs felvétel - Plus jeden deň) - Kép: Július Dubravay/Plus jeden deň

A szlovákiai háztartások már eddig is többet költöttek élelmiszerekre az uniós átlagnál: míg Szlovákiában a családok havi kiadásainak nagyjából a 20 százaléka ment el erre, az uniós országok átlaga 12 százalék körül mozog. Az elmúlt hónapokban ráadásul megugrott az infláció. Már tavaly 4 százalékkal fizettünk többet az élelmiszerekért, mint egy évvel korábban, idén pedig az év első öt hónapjában 5,5 százalékkal nőttek az árak. „Ezzel a legnagyobb árugrást produkáló országnak számítunk az EU-n belül” – nyilatkozta Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség (SFD) agráripari holding elemzője. Szerinte így nem csoda, hogy az elmúlt időszakban újra egyre többen járnak át vásárolni a szomszédos országokba, ami az ottani alacsonyabb árak mellett az egyre erősebb eurónak is köszönhető.

Az SFD legfrissebb felmérése szerint Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban csaknem az összes vizsgált élelmiszer olcsóbb, mint Szlovákiában. A próbavásárlás során egy bevásárlókocsit pakoltak tele élelmiszerekkel, amiért Szlovákiában 100 eurót fizettek. Magyarországon egy ugyanilyen bevásárlás csupán 91, Csehországban 95, Lengyelországban pedig 72 euróba került. 

Az egyes termékek között azonban látványos különbségek vannak, így nem árt átgondolni, miért is érdemes átruccanni a szomszédos országokba. Csehországban csak a termékek egy része olcsóbb mint nálunk, Lengyelországban viszont szinte minden, csak alkoholt nem érdemes vásárolni, Magyarországon pedig minden olcsóbb, igaz, nem minden azonos mértékben. Ausztriában azonban nem érdemes élelmiszert vásárolni.
 

8,8%-kal olcsóbb a magyar élelmiszer


A Szlovák Gazdaszövetség szerint Magyarországon 9, Csehországban 5, Lengyelországban pedig 28 százalékkal kell kevesebbet fizetni egy nagybevásárlásért.
Az SFD több különböző élelmiszerfajták árát hasonlította össze. „Csehországban elsősorban a gyümölcs, a zöldség, a kenyér, a tej és a tojás olcsóbb, mint nálunk, a hús és a hal azonban többe kerül. Magyarországon minden olcsóbb, mint Szlovákiában, Lengyelországban pedig csak az alkohol kerül többe. A tejhez, a tejtermékekhez és a tojáshoz Lengyelországban például csaknem a harmadával olcsóbban juthatunk hozzá, Magyarországon pedig a pékipari termékek kerülnek csaknem az ötödével kevesebbe” – mondta Eva Sadovská, az SFD elemzője. 


Az SFD felmérése szerint Ausztriában ugyanakkor az élelmiszerek átlagos árszintje 42 százalékkal haladja meg a szlovákiait, a hús csaknem 89 százalékkal, a péksütemény pedig 60 százalékkal drágább. Hogy Pozsonyból mégis sokan járnak át Ausztriába vásárolni, az azzal magyarázható, hogy az SFD elemzésében az országos árszint szerepel, amely jóval magasabb, mint amivel a szlovák határhoz közeli osztrák települések szupermarketjei csalogatják a szlovákiai átlagnál egyébként is magasabb árakhoz szokott pozsonyi vásárlókat. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?