Gazdaság

Magasabb összeg lesz a villanyszámlán

Pozsony | A szlovákiai háztartások és kisvállalkozók isszák meg a levét az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) elhibázott árpolitikájának – állítják a Közlekedési és Gazdasági Intézet (IDH) elemzői, akik szerint a lakossági energia árképzésébe túl nagy beleszólása van a politikának.
Molnár Iván

2019. június 17. 12:00

- Felvétel: Michal Smrcok/Plus jeden deň

Pár napja már Martin Semrič, a Magna Energia áramszolgáltató portfóliómenedzsere is figyelmeztetett arra, hogy a tőzsdei árak idei látványos megugrása miatt jövőre átlagosan 7 százalékkal nőhet a lakossági áramszolgáltatás díja. Hasonló véleményen vannak a Közlekedési és Gazdasági Intézet elemzői is. 
„A villanyenergia tőzsdei ára nagyjából az ötödével nőtt, amit már az Árszabályozási Hivatal sem hagyhat figyelmen kívül. Míg a hivatal az idei díj kiszámításánál megawattóránként 40,49 eurós villanyárral számolt, az idei év első öt hónapjában az átlagos tőzsdei ár meghaladta az 50 eurót. Ha az ÚRSO betartja a saját szabályait, a lakossági villanyenergia árának jövőre nőnie kellene” – mondta František Stručka, az IDH energetikai elemzője. Szerinte azonban mivel jövőre parlamenti választást tartanak, a jelenlegi kormánypártok így valószínűleg mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lakossági energiaárak az év elejétől minimális mértékben nőjenek. „Csökkenthetik például a disztribúciós és a rendszerüzemeltetési díjakat, amelyek a villanyszámlán szereplő összeg szempontjából jelentős tételnek számítanak” – állítja Stručka.
A Közlekedési és Gazdasági Intézet szerint azonban az állami beavatkozás sokkal többet árt a lakosságnak, mint amennyit használ. „Szerintünk a lakossági energiaárakat is liberalizálni kellene, vagyis ezek ugyanúgy változhatnának, mint például a benzinár. A villany- vagy gázszolgáltatás ára a piaci helyzettől függően így fokozatosan nőne vagy csökkenne, vagyis a háztartásoknak nem kellene tartaniuk az egyszeri nagyobb áremelésektől, és a politikai nyomást is ki lehetne küszöbölni” – vallja Stručka. Szerinte a liberalizáció lehetővé tenné azt is, hogy az energiaszolgáltatók kedvezőbb szolgáltatáscsomagokat kínáljanak az ügyfeleiknek. 2016-ban például a jelenleginél jóval olcsóbban, megawattóránként 35 euróért vásárolhattak volna villanyenergiát, a jelenlegi árakhoz képest ezt így most olcsóbban kínálhatták volna az ügyfeleiknek. A kiszámíthatatlan árszabályozás miatt azonban nem éri meg számukra hosszabb távra tervezni, a hosszabb távú szerződésekből jelenleg így csak azok a nagyobb fogyasztók profitálhatnak, amelyekre nem vonatkozik az állami árszabályozás.
Radoslav Igaz, az Árszabályozási Hivatal szóvivője ugyan már a napokban elismerte, hogy a villanyenergia tőzsdei árának a növekedése hatással lesz a szlovákiai háztartások áramszolgáltatóknak fizetett díjaira, a Közlekedési és Gazdasági Intézet elemzőjének a meglátásaira azonban szokatlanul durva nyilatkozatban reagált. „Az Árszabályozási Hivatal soha nem kommentálja a lobbicsoportok manipulatív nyilatkozatait, főleg, ha ezek teljesen értelmetlenek” – nyilatkozta Igaz. ⋌(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

WHO: Magas cukortartalmúak és a babák számára nem megfelelőek a bébiételek

Nagy meleg, száznál több futó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?