Gazdaság

Kormánypártok vitája 
a kettős minőségről

Pozsony | Az Európai Parlament áprilisban elfogadott irányelve – amely hatékonyabb fellépést ígér a kettős minőségű termékek gyártóival szemben – már a kormánypártokat is megosztja. Míg az SNS saját sikerének tartja az új szabályokat, a Smer elnöke szerint ezek könnyen kijátszhatók.
Molnár Iván

2019. május 23. 14:03

A kettős élelmiszer-minőségre eredetileg a visegrádi országok hívták fel a figyelmet, egyes multinacionális cégeket azzal gyanúsítva, hogy bár a csomagolásban nincs különbség, gyakran silányabb termékeket árulnak a keleti uniós tagországokban, mint a nyugatiakban. Hosszas egyeztetés után végre az EU is lépett. A múlt hónapban elfogadott új uniós irányelv lényege, hogy a vállalatok, ha egész Európában forgalmaznak egy terméket, amelynek országonként eltérő a minősége, akkor nem címkézhetik fel ugyanúgy, látszólag ugyanazzal a márkanévvel, mert az a fogyasztók félrevezetését jelenti. Az új szabályok megsértőire kiszabható maximális bírság összege a kereskedő előző évi forgalmának legalább a 4 százaléka. A tagállamoknak két évük van arra, hogy az irányelvet átültessék a saját jogrendjükbe.

Az SNS részben a saját sikerének tartja az új szabályok elfogadását, hiszen az erről szóló tárgyalásokon a párt jelöltje, Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter képviselte Szlovákiát. Matečná az elmúlt hetekben többször is hangot adott az elégedettségének az új szabályokkal kapcsolatban. A legnagyobb kormánypárt, a Smer elnöke ezzel szemben e hét elején kétségbe vonta az irányelv hatékonyságát.

„A kettős minőség továbbra sem tűnt el, a multik folytathatják a gyanús ügyleteiket, az elfogadott irányelv ugyanis rengeteg kivételt tartalmaz, amelyek lehetővé teszik az új szabályok kijátszását”

– nyilatkozta Robert Fico hétfői sajtótájékoztatóján, arra biztatva a kormányt, hogy tegyen meg mindent a kettős minőség tényleges felszámolásáért.

Matečná szerdán reagált Fico felvetésére. A földművelésügyi miniszter szerint „a kettős minőségű élelmiszereknek befellegzett”. A tárcavezető szerint azonban nincs ok a sietségre, hiszen Szlovákiának is két éve van arra, hogy az új szabályokat átültesse.

„Szlovákia egyelőre nem tervezi, hogy a kettős minőség miatt egy teljesen új törvényt alkosson, a jelenlegi szabályozás hatékonynak bizonyult”

– mondta Matečná.

Csehországban ezzel szemben már e héten léptek az ügyben. A cseh kormány hétfői ülésén jóváhagyta az élelmiszertörvény módosítását. Eszerint tilos lesz az azonos csomagolású, de eltérő minőségű élelmiszerek árusítása Csehországban. A jogszabály megsértéséért a mezőgazdasági tárca javaslata alapján akár 50 millió cseh koronával (1,94 millió euró) is büntethetik az érintetteket. Karel Havlíček cseh kereskedelmi miniszter szerint tárcája törvénymódosítást terjeszt a parlament elé, amellyel megtiltanák minden olyan termék árusítását Csehországban, amelyet a gyártók azonos csomagolásban, de eltérő összetétellel árusítanak különböző országokban. „Ha a csehek által elfogadott jogszabály hatékonynak bizonyul, és a gyártók Szlovákiában továbbra is megpróbálják kijátszani a szabályokat, akkor a szlovák törvényen is szigoríthatunk” – tette hozzá Matečná.

Közben azonban az ellenzék is újabb olyan ötlettel állt elő, amellyel az élelmiszer-biztonságot szeretnék növelni. „Az Európai Unióban engedélyezett egyes élelmiszer-adalékanyagok kódjait, az úgynevezett E-számokat új jelölésre cserélnénk, A, B, C és D kategóriába sorolva az adalékanyagokat. Az A-val jelöltek közé tartoznának az emberi szervezet számára hasznos adalékanyagok, B-vel jelölnék a semleges hatásúakat, C-vel azokat, amelyek nagyobb mennyiségben árthatnak a szervezetnek, D-vel pedig a rizikós vagy eddig nem bevizsgált adalékanyagokat” – nyilatkozta Jarmila Halgašová, az SaS mezőgazdasági szakértője. Richard Sulík, az SaS elnöke szerint ezzel lényegesen megkönnyítenék a fogyasztók tájékozódását. (mi, TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jelentősen gyengül az OĽaNO

Zuzana Čaputová kinevezte Mészáros Lajost a Bírói Tanácsba

Sikeres, népszínházi arculatú évadot zárt a Jókai Színház

Drasztikus díjemelés helyett megoldás az óvárosi magyar oviban

Továbbra is a Paris Saint-Germain ül a francia trónon

Több városi rendőr járőrözik Kassa belvárosában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?