Közélet

Ausztria nem kíván foglalkozni az élelmiszerek kettős minőségével

Pozsony | A soros uniós elnöki posztot betöltő Ausztria titokban arra készül, hogy meghiúsítja az élelmiszerek kettős minőségével kapcsolatos problémák megoldását – állítja Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter, aki régiós összefogást sürget ez ügyben.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. december 19. 15:41

Gabriela Matečná (SNS) az osztrákokat a soros elnöki poszton követő Románia képviselőivel akar megoldást találni a problémára - TASR-felvétel

Az elmúlt években elvégzett uniós élelmiszer-biztonsági vizsgálatok során megállapították, hogy bizonyos multinacionális cégek a később csatlakozott uniós tagállamok vásárlóinak megtévesztésére és becsapására épülő üzletpolitikát folytatnak. Általános jelenség, hogy gyengébb alapanyagokból készült élelmiszereket árulnak a kelet-európai országok legtöbbjében, így Szlovákiában is. Věra Jourová fogyasztópolitikáért felelős uniós biztos ezzel kapcsolatban többször is azt hangoztatta, hogy az élelmiszerek kettős minőségének kérdését az uniós bizottság nagyon komolyan veszi. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pedig hangsúlyozta: nem fogadható el, hogy Európa egyes részein azonos csomagolással és márkajelzéssel alacsonyabb minőségű élelmiszereket árulnak; erősebb hatáskört kell biztosítani a nemzeti hatóságok számára ahhoz, hogy mindenhol felszámolják ezeket a jogellenes tevékenységeket.

 

2018. december 17. 12:00

Ellenőrzött ünnepi menü

„A soros uniós elnöki posztot betöltő Ausztria mindezek ellenére a most készülő új uniós fogyasztóvédelmi jogszabálytervezetből kihagyta a tisztességtelen kereskedelmi módszerek felsorolásánál a kettős minőség büntethetőségét, ami felháborító” – nyilatkozta Matečná. A tárcavezető a nagy élelmiszeripari multik lobbiját sejti a háttérben, ezért széles körű régiós összefogást szorgalmaz az ügyben. „Már felvettük a kapcsolatot az osztrákokat a soros elnöki poszton januártól követő Románia képviselőivel, hogy megoldást találjunk a problémára” – tette hozzá Matečná, aki a tervek szerint januárban találkozik Jourovával is. (mi, TASR)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az Európai Parlament támogatja az óraátállítás eltörlését

Sokat költenek a jelöltek

Bašternákot áthelyezték a máriatölgyesi börtönbe

Hihetetlen indok miatt maradt el a NASA első női űrsétája

Frissítve

Pellegrini egyelőre kizárta az előrehozott választások lehetőségét

Már kapható a legújabb Vasárnap, benne VasárnapEsküvő + 18 oldalon!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?