Gazdaság

Korhatárplafon: rálicitál az ellenzék a Smerre

Pozsony | Boris Kollár Sme rodina nevű pártja és az OĽaNO is támogatni tudja bizonyos feltételek mellett a nyugdíjkorhatár-plafon bevezetését. Mindkét párt képviselői tegnap tárgyaltak Ján Richter szociális ügyi miniszterrel. A Smer egységesen 65 éves plafont javasol, ami a nők esetében – a felnevelt gyerekek számának arányában – 63 évig csökkenhet.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. május 24. 08:09

Illusztrációs felvétel - Fotó: pixabay

A Sme rodina azonban a Smer javaslatánál alacsonyabban, 64 évben húzná meg a határt egységesen a férfiak és – gyermektelen – nők számára egyaránt, de a nők esetében a gyermekek fél év kedvezményt jelentenének. A kedvezménnyel legfeljebb 62 évig csökkenhetne a korhatár a nők esetében is, vagyis legfeljebb négy gyerek felnevelését vennék figyelembe.

 

2018. május 5. 08:31

Nem lenne olcsó a nyugdíjkorhatár plafonjának a bevezetése

Boris Kollár szerint a szociális ügyi minisztérium nem tiltakozott a javaslatuk ellen. Az OĽaNO is hajlik a megegyezésre. Igor Matovič pártelnök szerint a feltételeik változatlanok, ők is azt szeretnék, ha a gyerekek száma beszámítana a nők nyugdíjkorhatárába. Matovič szerint csak azokat a gyerekeket vennék figyelembe, akik legalább szakiskolát elvégeztek. A Smer eredeti javaslata nem tetszik az SNS-nek sem, ők a férfiaknak 64 évben húznák meg a korhatárt, és a nőknek 63 évet javasolnak.

A korhatárplafont a Híd sem utasítja el teljesen, Ivan Švejna alelnök szerint azonban a plafonról az utóbbi hetekben kibontakozott vita nagyon szerencsétlen irányba halad. „Arról vitatkozunk, hogy mi lesz 20 év múlva, nem pedig arról, hogy hogyan tudnánk most segíteni a nyugdíjasokat” – jelentette ki tegnap a Švejna.

(lpj, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Menyhárt visszalép Mistrík javára

Robert Fico nem jelölteti magát az alkotmánybíró-választás következő fordulójában

Kitolta a fagyra a hajléktalant

A rendőrség nem akadályozza a gazdák traktoros bevonulását Pozsonyba

Halálra késeltek egy férfit Pozsonyivánkán

A fogyasztók fizetik ki az üzletek különadóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?