Közélet

Jó bornak is kell a cégér: bajban a hazai szőlészek

Pozsony | Az elmúlt évtizedek egyik legrosszabb évére számítanak idén a szlovákiai szőlészek. A Szlovákiai Borászok és Szőlészek Céhe (CVVS) szerint a tisztességtelen konkurencia miatt több szőlész és borász is kénytelen lesz feladni a vállalkozását, miközben egyre veszélyesebb méreteket ölt a borhamisítás.
Molnár Iván

2019. július 31. 17:30

A szőlészek szakmai szervezete szerint idén csőstül jön a baj az eddig is sokat próbált ágazatban. A legtöbb fejfájást továbbra is a tisztességtelen konkurencia okozza, Szlovákiát ugyanis szó szerint elárasztották a bizonytalan eredetű, olcsó, ám silány minőségű importborokkal, miközben a hazai termelőktől a nagyobb gyártók olyan áron veszik át a termésüket, amely a költségeiket sem fedezi. És akkor még nem beszéltünk a kiszámíthatatlan időjárásról, amely miatt a termés idén minden bizonnyal elmarad a várttól.

„A szakmai szervezetünkbe tömörült borászok már az idei első fél évben az eladásaik látványos csökkenéséről számoltak be. Ezzel párhuzamosan az országot elárasztotta az olcsó, bizonytalan eredetű bor, ami részben az ellenőrzések hiányával is magyarázható. Ha mindez még nem lenne elég, a nagy bortermelő cégek az előzetes hírek szerint az idei szőlőtermés kilóját átlagosan 33 centért veszik majd át a termesztőktől, ami a költségeiket sem fedezi. Szlovákiában jelenleg ugyanis egy kilogramm szőlő minimális termesztési költségei nagyjából 42 cent körül mozognak. Ha azonban minőségi bort szeretnénk előállítani, a költségek ennél jóval nagyobbak” – nyilatkozta Martin Pomfy, a Szlovákiai Borászok és Szőlészek Céhének az alapító tagja. Szerinte az említett tényezők miatt a szlovákiai szőlészek és borászok számára az idei lesz az elmúlt évtizedek egyik legkritikusabb éve.

A szlovákiai szőlészek képtelenek felvenni a versenyt a délebbre fekvő országok termelőivel, akik nagy mennyiségben hozzák be Szlovákiába a szőlőt és a bort is.

„Erős a gyanúnk, hogy Szlovákiába nagy mennyiségben, tartálykocsikban hozzák be a külföldi bort, amit aztán itt palackoznak, és amit néhány tisztességtelen vállalkozó hazai borként hoz forgalomba. A palackon található címke minőségi hazai bort ígér, és a fogyasztó nem is sejti, hogy valójában olasz, spanyol vagy moldáviai tartálykocsis bort iszik”

– állítja Miroslav Fondrk, a Szlovákiai Borászok és Szőlészek Céhének az elnöke. Szerinte ez a kétes gyakorlat évről évre veszélyesebb méreteket ölt.

Nem kis fejfájást okoz az ágazatban vállalkozóknak az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás is. Fondrk szerint egy átlagos évben az öregebb szőlőkben nagyjából 7, az újabb telepítésűekben 12 tonnás hektárhozam érhető el, idén azonban a szárazság miatt alacsonyabb termésre számítanak, a minőséggel ugyanakkor nem lesznek gondok. „A tőlünk délebbre fekvő országokban a hektárhozam elérheti a 35 tonnát is, az árakban így képtelenek vagyunk versenyezni velük. A Magyarországról behozott szőlő kilónkénti ára például 30 cent körül mozog” – tette hozzá Fondrk. Szerinte a helyzet súlyosságát jelzi, hogy a tavalyi volt az első olyan év, amikor a szőlészek képtelenek voltak értékesíteni a teljes termésüket.

A szakmai szervezet szerint a helyzet javítása érdekében az államnak szigorítania kellene az ellenőrzéseken. „Csehországban például a hasonló helyzetet szigorú ellenőrzésekkel és kíméletlen büntetésekkel oldották meg, aminek köszönhetően a borhamisítás ott látványosan visszaszorult” – mondta Fondrk. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
KocnerRusko

„Győzött a szlovák igazságszolgáltatás”

kep

Kisebb városok karanténjára is készülnek!

Auschwitzba és Czestochowába is ellátogat Ferenc pápa

Ferenc pápa megbetegedett

rákos

A sikeres kezelés feltétele a korai és pontos diagnózis

bilincs

Szavazhatnak az életfogytiglanira ítélt sorozatgyilkosok is

tűz

Kigyulladt egy lakóépület Strasbourgban, többen meghaltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.