Így adóznak a diákok

Manapság drága mulatság a tanulás, ezért sok diák - főleg főiskolás, de egyre több középiskolás is - tanulmányai mellett munkát vállal. Aki dolgozik, adót is fizet, és a dolgozó diákok most visszaigényelhetik az adóhivatalból a bérükből levont adót.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. március 24. 18:24

Minden adózónak, köztük a tanulmányaik mellett munkát vállaló fiataloknak is, adóbevallást kell tenniük, ha 2015-ben az adóköteles jövedelmük túllépte az adóalap adómentes részének (3803,33 euró) az 50%át. Ha egy diák adóköteles bevétele tavaly nem érte el az 1901,67 eurót, nem köteles felvenni a kapcsolatot az adóhivatallal. Vannak olyan esetek is, amikor első ránézésre a bevétel alapján nem kellene adóbevallást kidolgozni, ám megéri, ezért érdemes önként leadni. Például, ha valaki nagyon alacsony fizetésért vállalt munkát (a munkaviszonyból származó éves bevétele nem lépte túl az 1901,67 eurót), és a munkaadója év közben ebből a kicsi fizetésből is levont bizonyos adóelőleget - minden bizonnyal adótúlfizetés keletkezett. Ilyenkor előnyös adóbevallást készíteni, melyben az adózóvisszaigényelheti a befizetett adót. 

Adómentes jövedelem 

Minden adózó jogosult arra, hogy adóalapjában érvényesítsen bizonyos adómentes részt (ez alól csak a nyugdíjasok képeznek kivételt), mely idén ugyanannyi, mint tavaly: 3803,33 euró. Az egész évre vonatkozó adómentes rész akkor is érvényesíthető, ha valaki nem egész évben dolgozott, illetve nem volt egész évben jövedelme. Például, ha egy diák csak a nyári szünetben vállalt idénymunkát, az nem jelenti azt, hogy csak erre a két hónapra érvényesítheti az adómentes minimum arányos részét. Az ilyen diák is jogosult az egész évi adómentes minimumra. 

Ha az adózó tavaly 1901,67 eurónál több bevételre tett szert, mely nemcsak munkaviszonyból származott, hanem például vállalkozásból vagy bérbeadásból, illetve ha a munkaadó nem végezte el az éves adóelszámolást, kötelezően adóbevallást kell készíteni. Ugyanakkor az adómentes rész 3803,33 euró. Vagyis ha egy diák 3 hónap alatt munkaszerződés alapján 3000 eurót keresett, adóbevallást kell készítenie, és a fizetéséből levont adóelőlegeket az adóhivatal visszaadja, mert az adóalapja nem lépte túl a 3803,33 eurót. 

Külföldi munka 

Sok diák külföldön is vállal idénymunkát, és a külföldről származó bevételt szintén be kell vallani. Akinek volt külföldről bevétele, nagy valószínűséggel nem kérhette meg a munkaadóját, hogy végezze el helyette az éves adóelszámolást, s ha a jövedelme meghaladta az 1901,67 eurót, adóbevallást kell leadnia. Az a diák, akinek Szlovákiában csak munkaviszonyból származó bevétele volt (tartós alkalmazotti szerződése volt, részmunkaidőre dolgozott, megbízási szerződést kötött, alkalmi vagy brigádmunkát vállalt), A típusú nyomtatványt tölt ki. Akinek volt egyéb bevétele is (nem pénzbeli nyeremény, bérbeadásból, ingatlan értékesítéséből vagy vállalkozásból származó jövedelem, értékpapírokból, részvényekből származó haszon stb.), B típusú nyomtatványt dolgoz ki. 

Ezt lehet visszaigényelni 

Diákok esetében gyakran előfordul az is, hogy akár egy hónap alatt több megbízási szerződést kötnek, több alkalmi munkát vállalnak. A havi adómentes rész érvényesítéséről szóló nyilatkozatot azonban csak egy munkaadóval írhatnak alá, és bár a másik vagy a többi munkaviszonyból származó jövedelem is alacsony, azokból már biztosan levonnak adóelőleget. Ezt lehet most visszaigényelni. Az adóhivatal automatikusan nem ad vissza semmit, írásban kell kérni (a kérvény az adóbevallás részét képezi). Az 5 eurónál alacsonyabb adótúlfizetést nem adják vissza. Az ennél magasabb összeget májusban átutalják a megadott számlára vagy elküldik postai úton. 

(sza)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
čaputová k

Čaputová és a NATO-tagállamok elnökei követelik, hogy Oroszország azonnal vonuljon ki az annektált ukrán területekről

hirman k

Hirman: Már dolgozik az EU a földgáz árának korlátozására vonatkozó javaslaton

Megbotlott Pellegrini nyelve: beszéde végén Smert mondott Hlas helyett

Megbotlott Pellegrini nyelve: beszéde végén Smert mondott Hlas helyett

kadirov

Kadirov atomfegyverek bevetésére szólította fel Putyint

zelenszkij k

Zelenszkij: Egy héten belül újra ukrán zászló fog lobogni a megszállt területeken

pisztoly

Részeg rendőr lövöldözött Felsőszeliben, mert hangosan ugatott a szomszéd kutyája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.