Gazdaság

Idén vonzóbbá teszik a 13. fizetést a cégeknek

Pozsony | A parlament nem egész egy éve, tavaly februárban fogadta el a munka törvénykönyve módosítását, amely szerint adó- és járulékkedvezményt kapnak azok a munkaadók, akik 13. és 14. fizetést adnak az alkalmazottaiknak, a munkáltatók érdektelensége miatt az SNS azonban máris módosítana a szabályokon.
Molnár Iván

2019. január 17. 16:30

A munka törvénykönyve SNS által javasolt módosítását már a tavalyi elfogadásakor bírálták a vállalkozók. „A rendszer rendkívül bonyolult. Hátrány az is, hogy átlagbért kell fizetni, de a kedvezmény csak 500 euróig jár”– nyilatkozta Peter Kremský, a Szlovákiai Vállalkozók Szövetségének (PAS) az ügyvezető igazgatója.

A jelenleg érvényes szabályok szerint a munkaadónak az alkalmazott teljes átlagfizetését ki kell fizetnie 13. vagy 14. fizetésként, miközben az adó- és járulékkedvezmény csak 500 euróig érvényes.

A szakemberek szerint kevés az olyan munkaadó, aki tényleg teljes értékű 13. fizetést tud adni, ha pedig ennél kevesebbel jutalmazza alkalmazottját, már nem élhet az állami kedvezménnyel. 14. fizetést ráadásul csak az adhat, aki adott 13.-at is. A törvény kimondja azt is, hogy a 13. fizetést júniusban, a 14.-et pedig decemberben kell kifizetni. Szlovákiában ugyanakkor gyakoribb a karácsony előtti jutalmazás, a szabályozás így lehetetlenné teszi a kedvezmény felhasználását azok számára, akik egy évben csak egyszer, karácsony előtt adnának pluszfizetést.

Az így felállított szabályok miatt tavaly elenyésző volt az érdeklődés a munkáltatók részéről a kedvezményes 13. és 14. fizetés iránt. Az SNS ezért most arra készül, hogy ezt vonzóbbá tegye számukra.

„A gyakorlat bebizonyította, hogy módosítani kell a rendszeren, figyelembe véve a vállalkozók megjegyzéseit”

– áll Andrej Danko, az SNS elnöke által kiadott sajtónyilatkozatban. Eszerint két fontos változásra számíthatnak a munkaadók. Míg jelenleg az alkalmazott teljes átlagfizetését ki kell fizetniük 13. vagy 14. fizetésként, miközben az adó- és járulékkedvezmény csak 500 euróig érvényes, az SNS javaslata szerint a 13. fizetésnek a jövőben már nem kell majd meghaladnia az 500 eurót, miközben a teljes összegre biztosítják az adó- és járulékkedvezményt. A második fontos változás szerint a 13. fizetés után nem csupán adót és egészségbiztosítást, hanem szociális járulékot sem kell majd fizetni. A 14. fizetésre vonatkozó szabályokon az SNS egyelőre nem változtatna. Ugyanígy fenntartanák azt a szabályt is, hogy14. fizetést csak az adhat, aki adott 13.-at is. Nem változna az a szabály sem, hogy 13. fizetést csak 2 éves, a 14.-et pedig csak 4 éves munkaviszony után lehet kifizetni, miközben a legtöbb munkáltató – tekintettel az alkalmazottak fluktuációjára – épp ezeket a megkötéseket bírálta.

Az SNS képviselői már benyújtották a módosító javaslataikat a parlamentbe, azzal számolva, hogy a módosítások már idén április 30-ától életbe léphetnek. Danko szerint javaslataikat a koalíciós partnereik is támogatják, idén így valószínűleg több alkalmazott számíthat 13. fizetésre, mint tavaly. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Mistrík örül, hogy Menyhárt is őt támogatja

Halálos áldozata van Nyitrán az influenzának

Az Új Szó szerdai mellékletében: Hogyan válasszunk középiskolát?

Külföldön már háromszor nyert

Az elégedetlen gazdák bevonultak Pozsonyba

A kilencvenkettesek nagy dobása

Legfrissebb galériák
Olvasta már?