Közélet

Jöhet a 13. és a 14. fizetés – de ki fogja megkapni?

Pozsony | Sikerként könyveli el a bérpótlék emelését, valamint a 13. és 14. fizetés törvénybe iktatását a kormány. Az ellenzék szerint azonban a bérpótlék fele visszacsorog az államkasszába, a 13. fizetést pedig idén csak az alkalmazottak 1-2%-a kapja meg.
Ibos Emese

2018. február 15. 08:11

mihál
Jozef Mihál szerint a bérpótlék emelése a kisebb keleti vállalkozásoknak okoz majd gondot - Emil Vasko/Plus 7 dni

Májustól két lépésben emelkedik az éjszaka és a hétvégén, valamint az ünnepnapokon végzett munkáért járó bérpótlék. Az éjszakai munka után járó pótlék az óránkénti minimálbér 20%-áról 30%-ra emelkedik, jövő májustól pedig 40%-ra. Az ünnepnapi bérpótlék a jelenlegi minimális órabér 50%-áról már májusban 100%-ra emelkedik. Változik a hétvégi munkáért járó bérpótlék kiszámítása is. A szombati ledolgozott műszakért járó pótlék májustól az óránkénti minimálbér 25%-ára, jövő tavasszal pedig az óránkénti minimálbér 50%-ára nő. A vasárnapi munkavégzésért már idén az óránkénti minimálbér 50%-a jár, jövőre pedig a 100%-a. Az emelés a magánszektor mellett az állam- és közigazgatásban dolgozókra is vonatkozik. A munka törvénykönyve módosítása bevezeti a 13. és 14. fizetést. A munkaadó ezt nem kötelezően, hanem önkéntesen adja, és ebben az esetben adó- és járulékkedvezményt kap 500 euróig. Feltétel azonban, hogy a 13. fizetésnek az alkalmazott átlagkeresetének megfelelő összegnek kell lennie, és csak az kaphatja meg, aki két éve megszakítás nélkül munkaviszonyban van. A 14. fizetést csak a 13. fizetéssel együtt adhatja a munkáltató. 

Robert Fico kormányfő szerint 762 ezer embert érint a különböző bérpótlékok emelése. „A 13. és 14. fizetés még akkor is nagyobb jövedelmet jelent, ha önkéntes alapú” – közölte a kormányfő. Andrej Danko (SNS) szerint a 13. és 14. fizetés törvénybe iktatásával a munkáltatóknak megéri jutalmazni az alkalmazottakat. Viszont Jozef Mihál (független) volt munkaügyi miniszter szerint a bérpótlék emelésének fele adó formájában visszavándorol az államkasszába, nem a dolgozók számlájára kerül. A 13. és a 14. fizetés kapcsán kijelentette, nincs reális esély arra, hogy a munkaadók a pluszbért azelőtt kifizessék, hogy átdolgoznák jutalmazási rendszerüket. Ennek oka, hogy az átlagkereset magasabb a havi keresetnél. 

Az éjszakai bérpótlék és a kenyér ára

2018. január 31. 15:20

Az éjszakai bérpótlék és a kenyér ára

Májustól emelkedik a bérpótlék az éjszakai műszakért, a hétvégi munkáért és az ünnepnapokért – a parlament módosította a munka törvénykönyvét, melyben bevezeti az önkéntes alapú 13. és 14. fizetést is. Az ellenzék szerint a gyorsított eljárásban és szakmai vita nélkül elfogadott módosításoknak korántsem lesz a koalíció által beharangozott hatása. 

Az éjszakai és a hétvégi munkáért és az ünnepnapokért járó bérpótlék két lépésben emelkedik. Májustól az éjszakai munka után járó bérpótlék az óránkénti minimálbér 20%-ról 30%-ra emelkedik, jövő májustól pedig 40%-ra. Azok a munkáltatók, akik jobbára éjszaka foglalkoztatják alkalmazottaikat, a kollektív szerződés keretében alacsonyabb bérpótlékban, az óránkénti minimálbér 25%-ában is megállapodhatnak májustól. Jövő tavasszal pedig a maximális 35%-os bérpótlékról köthetnek egyezséget. Ez a kivétel azonban csak azokra a munkavállalókra vonatkozik, akik nem végeznek veszélyes munkát, azokban a vállalatokban, ahol a munkáltató legkevesebb 20 alkalmazottat foglalkoztat, és ahol működik a szakszervezet. Ilyen átlag 5%-kal alacsonyabb kivételben a munkáltatók a szakszervezetekkel a hétvégi munka után járó bérpótléknál is megállapodhatnak. A munka törvénykönyve módosítása bevezeti az önkéntes alapú 13. és 14. fizetést, melyek után a munkáltató adó- és járulékkedvezményt kap 500 euróig. A 13. fizetést először júniusban fizetheti ki a munkáltató, a 14. fizetést decemberben. Utóbbi csak azoknak jár, akik legalább négy éve megszakítás nélkül dolgoznak munkaadójuknál. A magánszektor mellett az állami és a közigazgatásban dolgozókra szintén vonatkozik. A kormány sikerként könyveli el a munka törvénykönyve módosítását. „A 13. és 14. fizetés törvénybe iktatásával a hazai szociális rendszer megközelíti a fejlett országok szociális rendszerét” – közölte Andrej Danko (SNS) házelnök. 

Vissza az államnak 

Miroslav Beblavý (független) szerint a bérpótlék emelésére szükség volt. Egyrészt a munkáltatók mérlegelni fogják az éjszakai és hétvégi munka szükségességét, másrészt jobban megfizetik a különböző műszakban dolgozókat. „Ugyanakkor a munkaügyi minisztérium számításai alapján az emelt bérpótlék fele visszacsorog az állami költségvetésbe. Ezért a törvénymódosítás legnagyobb győztese Peter Kažimír pénzügyminiszter, nem pedig a dolgozók” – jelentette ki Beblavý. Becslése szerint a módosításnak köszönhetően már idén több száz millió euró csorog vissza az államkasszába. Jozef Mihál (független) volt munkaügyi miniszter szerint egyetlen, Nyugat-Szlovákiában letelepedett vállalatnak sem fog gondot okozni a bérpótlék emelése. „Többségük eddig is adott pótlékot az alkalmazottainak, viszont súlyos problémát jelent majd több, Kelet-Szlovákiában működő kisebb vállalkozásnak” – magyarázta Mihál, aki példaként a kisebb biztonsági szolgálatokat, az önkormányzatok által működtetett szociális szolgáltatásokat (DSS), és a vidéki turizmusból élő kisvállalkozókat hozta fel. 

1-2% kap 13. fizetést 

Jozef Mihál szerint idén a dolgozók alig 1-2%-a kaphat 13. és 14. fizetést. Erre csak akkor lát esélyt, ha a cégek jövőre átdolgozzák a jutalmazási rendszerüket. Állítja, hogy a munkáltatók többségének teljesíthetetlen feltétel, hogy a 13. és 14. fizetést az átlagkeresethez kötötték, ez ugyanis magasabb, mint az alkalmazott havi keresete. „Szeretném látni azt a céget, amelyik évente kétszer a standardfizetés mellett mintegy 17%-kal magasabb bért is képes lesz kifizetni” – érvelt Jozef Mihál, aki szerint a munkavállalók többsége csak álmodozhat a 13. és 14. fizetésről. Andrej Danko szerint most lehetetlen megjósolni, hány cég él majd a 13. és 14. fizetéslehetőségével, ahogyan arra a kérdésre sem adott egyenes választ, hogy a módosítások milyen hatással lesznek majd az állami költségvetésre. 

Gyorsan, logikátlanul 

A volt munkaügyi miniszter azért is bírálta a kormánykoalíciót, mert gyorsított eljárásban, szakmai vita nélkül nyomta át az átgondolatlan, sokszor logikátlan módosító javaslatokat. Jozef Mihál szerint a tervezet aránytalan különbségeket vezet be az otthonról dolgozó alkalmazottak és a megbízási szerződésre dolgozók között. „Előbbiek ugyanis a módosítás alapján semmilyen bérpótlékra nem jogosultak, utóbbiak viszont mindre. Azok, akik például szerződés alapján fordítanak, mind ki fogják mutatni a hétvégi és éjszakai munkát” – magyarázta a képviselő, aki ezért már a következő ülésre beterjeszti a munka törvénykönyve módosítását. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: 27 beteg elhunyt, 1526 új fertőzöttet találtak pénteken

Branislav Gröhling

Gröhling: Nem tudjuk megoldani az egész országban az iskolások tesztelését

koronavírus-vakcina

Virológus: a vakcina a legolcsóbb és a leghatékonyabb megoldás

koronavírus kína

WHO: erősen spekulatív lenne azt állítani, hogy a vírus nem Kínában jelent meg

koronavírus Magyarország

Meghalt 152 beteg, 6268-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

José Mourinho

Mourinho úgy véli, hogy a bajnoki cím megszerzése miatt nyomás lesz a Chelsea-n

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.