Az éjszakai bérpótlék és a kenyér ára

Pozsony | A pékek üdvözlik, hogy a munkaügyi minisztérium egyezségre jutott a szociális partnerekkel az éjszakai, a hétvégi, valamint az ünnepnapi bérezés növelését illetően, másrészt figyelmeztetik a kormányt, hogy az ágazat védelme érdekében módosítani kellene az ártörvényt.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 31. 15:20

pék
Képarchívum

„A hagyományos pékipart akarjuk megmenteni azzal, hogy követeljük a minimális árak törvényben való meghatározását a kenyér és a péksütemény esetében, amely árakon a boltok elfogadnák termékeinket” – áll a Szlovákiai Pékek Tanácsának állásfoglalásában. A kormány évek óta nem rendezi a kérdést, hogy a kereskedelmi láncoknak és az üzleteknek mekkora minimális árat kell fizetni a kenyérért és a péksüteményért, panaszolja a péktanács. „A Szlovákiai Pékek Tanácsa 12 ezer péket képvisel. A gyártás bemeneti tényezőinek az árai növekednek, ezért tehát minimális árak megszabásával garanciát akarunk arra, hogy a termelésünk ne legyen anyagilag veszteséges. A jelenleg érvényben lévő jogszabály már négyéves, elavult, nem tükrözi a jelenlegi tényleges gyártási költségeket. Ha a helyzet nem változik, a hagyományos szlovákiai pékiparnak befellegzett. S akkor a friss pékipari termékeket is lehet majd importálni, vagy pedig felcserélni fagyasztott félkésztermékekre” – hangsúlyozta Vojtech Gottschall, a Szlovákiai Pékek Tanácsának az elnöke.
 

A pékek már rég jelezték, hogy probléma van a termékeik alacsony értékesítési áraival, valamint az állandóan növekvő gyártási költségekkel. Az érvényben lévő, de már jócskán elavult jogszabály gátolja őket abban is, hogy konkrét beszállítási feltételekről tárgyaljanak néhány kereskedelmi lánc képviselőivel. „Huzamosabb ideig senki sem működhet negatív gazdasági mutatókkal. A kereskedők gyakran elutasítják a kenyér és a péksütemények árának növelését. Számunkra ez komoly probléma, ugyanis a termelési költségeinket nem tudjuk átvetíteni az értékesítésbe. A kereskedőknek nagyobb a mozgástere” – magyarázta Gottschall. A pékek azt is szeretnék, ha a kormány támogatná őket a kereskedelmi láncokba történő beszállításokról való tárgyalások során. Példaként a földművelésügy minisztériumot hozták fel, amely hatékonyan dolgozik a nem korrekt kereskedelmi kapcsolatok orvoslásán. (sb)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
országos tesztelés

Kérdések és válaszok az országos tesztelésről, az új szabályokról

hegymászó

Történelmi siker a K2-n

Komárom

Kihívások és megoldások a gyermekek fejlesztésében

Mecenzéf templom

Mecenzéfi mánták érdekes temploma

fülek városháza

Füleken négy mintavételi pont létrehozását tervezik a hétvégén

Nem kapnak teljes táppénzt az egészségügyi dolgozók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.