Hadat üzennek az áfacsalóknak

Bécs |

<p>Régiónk országaiban jelentős problémát okoznak az áfacsalások, amelyek ellen most öt kelet-közép-európai ország közös fellépést szorgalmaz. A csalások visszaszorításának lehetőségeiről a szlovák, a magyar, a cseh, az osztrák és a bolgár szakminiszter hétfőn este Bécsben tárgyalt.&nbsp;</p>

A „körhintacsalások” és az „eltűnő kereskedők”problémája mindenhol ugyanaz, nincsenek határok az unión belül, ezért könnyű az áruk mozgatásával illegális jövedelemhez jutni. Andrej Babiš cseh pénzügyminiszter szerint az áfacsalások évente 50 milliárd eurós kárt okoznak az unióstagországoknak.  A szlovák pénzügyminisztérium szerint a mostani találkozó célja az volt, hogy előmozdítsák az országok közötti egyeztetett fellépést, amelynek hamarosan pénzben mérhető eredményei is lehetnek. Peter Kažimír pénzügyminiszter szerint az áfacsalók ellen Szlovákiában pár éve meghirdettet harcnak már most szemmel látható eredményei vannak. A tárcavezető szerint ennek köszönhetően 2013-ban 248, 2014-ben 650, idén pedig 744 millió euróval több adót sikerül behajtani, mint 2012-ben. Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter szerint az öt ország egyeztetett fellépéssel kíván az Európai Bizottsághoz fordulni, hogy tegye lehetővé a fordított áfa bevezetését. Az egyes országok álláspontjai között azonban vannak hangsúlybeli eltérések. A bolgárok és csehek például azt hangsúlyozták, hogy egyes termékkörökre bizonyos értékhatár fölött kellene bevezetni a fordított áfát, a cseh miniszter szerint 10 ezer euró feletti tételeknél lenne érdemes alkalmazni azt, a bolgár miniszter viszont 5 ezer eurónál húzná meg a határt.  Az említett országok szakminiszterei folytatják az egyeztetést, legközelebb a májusi brüsszeli, illetve a júniusi Ecofin tanácskozáson, itt már szeretnék „döntés közeli helyzetbe hozni a brüsszeli hatóságokat”. Varga Mihály magyar nemzetgazdasági miniszter szerint más országok is csatlakozhatnak a kezdeményezéshez, a meghívottak köre szélesebb volt, Lengyelországot és Romániát is meghívták az osztrák szervezők a megbeszélésre, de nem vettek részt rajta. A németek viszont megfigyelőként vettek részt a vitában, egyeztetésben, ők nem egy általános jellegű fordított áfa bevezetését támogatnának, csak ágazati megoldásokban gondolkodnak, de ez nem zárja ki, hogy a jövőben bármely ország csatlakozzon a bécsi kezdeményezéshez. (mi, MTI) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?