Gazdaság

Fordult a kocka: kevesebb pénzt költünk az üzletekben

Pozsony | A szlovákiai kiskereskedők bevételei 
a legfrissebb statisztikai adatok szerint idén májusban 2012 óta nem látott ütemben csökkentek. Az elemzők szerint ez egy újabb előjele annak, hogy a látványos gazdasági növekedés időszakának hamarosan búcsút inthetünk.
Molnár Iván

2019. július 8. 16:30

A Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a szlovákiai kiskereskedők összesített bevételei idén májusban csaknem 3 százalékkal estek vissza az egy évvel korábbihoz képest. Ilyen látványos zuhanásra 2012 óta nem volt példa Szlovákiában.

„A májusi kiskereskedelmi adat egy újabb figyelmeztetés arra, hogy jelentős változások előtt állunk. A munkapiacon a lassulás egyelőre ugyan nem látszik meg, a lakosság azonban már kevesebb pénzt költ el az üzletekben”

– nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az Uni-Credit Bank elemzője. Szerinte a most közzétett adatok alapján a visszaesés a kiskereskedelem összes szegmensét érintette, az élelmiszerüzletek bevételei azonban az átlagosnál is gyorsabb ütemben csökkentek. A leglátványosabb visszaesést egyébként a nagy üzletláncok könyvelhették el, ezek forgalma idén májusban több mint 5 százalékkal esett vissza az elmúlt év azonos időszakához képest.

Az elemzők szerint a forgalom visszaeséséhez hozzájárulhatott az is, hogy a lakossághoz egyre több olyan hír jut el, amely egy újabb gazdasági válság kirobbanását jósolja. „Emiatt a családok egyre óvatosabban költekeznek, vagy ha mégis, akkor inkább olyan nagyobb beruházásokra szánják rá magukat, mint például az autóvásárlás. Attól tartva, hogy ez utóbbit a válság kirobbanását követően már nem engedhetnék meg maguknak” – mondta Koršňák.

Mire számíthatunk az elkövetkező időszakban?

„Az előrejelzéseink szerint a kiskereskedők bevételei az elkövetkező időszakban tovább csökkennek”

– állítja Koršňák. Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője szerint a szlovák gazdaság egyik motorja mindezek ellenére továbbra is a lakossági fogyasztás lesz. „A gazdaság egésze azonban már jóval visszafogottabb növekedést produkál majd, mint azt az elmúlt években megszokhattuk” – mondta Muchová. A jegybank pénzintézeti elemzők körében elvégzett legutóbbi felmérése szerint például idén 3,4, jövőre pedig már csak 3,2 százalékos gazdasági növekedés vár Szlovákiára, szemben a tavalyi 4,1 százalékos bővüléssel. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?