Gazdaság

Felgyorsul az infláció

Pozsony | Akiknek a munkáltatója nem növelte a bért, azok egyre nehezebben jönnek ki a fizetésükből – derül ki a Statisztikai Hivatal legfrissebb felméréséből. Eszerint tavaly éves szinten 2,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, idén pedig az infláció további gyorsulására számíthatunk.
Molnár Iván

2019. január 16. 16:00

„A lakosság leginkább az élelmiszerek drágulását érzi meg, márpedig tavaly éves szinten átlagosan csaknem 4 százalékkal nőttek az élelmiszerárak, ami az egyik leggyorsabb drágulásnak számít az Európai Unióban” – nyilatkozta Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség agrárholding elemzője. Szerinte e tekintetben idén sem számíthatunk semmi jóra, hiszen a kormány intézkedései, az üzletláncokra kivetett különadó és a szociális csomag bérnövelő hatása miatt, az elkövetkező hónapokban további drágulásra számíthatunk. Már tavaly decemberben több mint 3 százalékkal többet vittek el a rezsiköltségek is, mint egy évvel korábban, miközben az idei év elejétől tovább nőttek az energiaárak. Mindez az éttermeket és a szállodákat sem hagyta hidegen, amelyeknek a szolgáltatásai az elmúlt egy évben nagyjából 4 százalékkal drágultak.

Mire számíthatunk az elkövetkező időszakban? „Az infláció az idei év elején tovább gyorsul, hiszen a gáz és a villanyenergia ára is megugrott, ezek drágulása pedig beépül a többi szolgáltatás árába. Az élelmiszerárak idei növekedéséhez ráadásul hozzájárulhat az élelmiszerláncokra kivetett különadó is. Mindezt figyelembe véve, az idei évre nagyjából 3 százalékos inflációval számolunk, miközben az áremelések elsősorban a kevésbé tehetős háztartásokat és a nyugdíjasokat sújtják majd a legnagyobb mértékben” – nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Jóváhagyták a pozsonyi körgyűrű képviselői ellenérzését

Grendel Gábor nem igazol át Kiska pártjába

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?