Elcsalják az áfa 39 százalékát

Pozsony |

<p>Az adóbehajtás szempontjából Szlovákia az Európai Unióban csak Romániánál teljesít jobban &ndash; derül ki az Európai Bizottság most közzétett tanulmányából.&nbsp;</p>

A 2012-es adatok alapján az Európai Unió tagállamai a beszedhető forgalmi adó mintegy hatodától, több mint 177 milliárd euró költségvetési bevételtől estek el a közterhek be nem fizetése vagy nem megfelelő behajtása miatt. Áfabeszedés tekintetében Hollandia, Finnország és Luxemburg az éllovas az Európai Unióban, ahol 5–6 százalék körül alakul a beszedhető és a ténylegesen beszedett forgalmi adó különbsége.  A tagállamokra lebontott adatokból kiderül, hogy Szlovákia 2012-ben 7,114 milliárd euró áfát szedhetett volna be, vagyis ennyi járt volna az államnak Brüsszel szerint az áfaköteles gazdasági tevékenységek után, ám a szlovák államkasszába csak 4,328 milliárd euró áfabevétel folyt be. A kettő közötti különbség, az áfarés a bizottság adatai alapján 2,786 milliárd euró, a teljes beszedhető forgalmi adó 39 százaléka. Európában ennél rosszabb eredményt csak Románia ért el, ahol ez 44 százalék volt. Szlovákiában az adóbehajtás szempontjából a vizsgálat előtti években folyamatosan romlott a helyzet, hiszen 2005-ben ez a mutató még 20 százalékon állt. Szlovákiánál még Magyarország is jobban teljesít, ahol 2012-ben 25 százalék körül alakult a beszedhető és a ténylegesen beszedett forgalmi adó különbsége.  „A tagállamok nem engedhetnek meg maguknak ilyen léptékű bevételkiesést. Össze kell szedniük magukat, és döntő lépéseket kell hozniuk, hogy visszaszerezzék ezt a közpénzt” – nyilatkozta Algirdas Semeta, az Európai Bizottság adóügyekért felelős tagja. A bizottság álláspontja az, hogy a tagállamoknak egyrészt hatékonyabban érvényt kell szerezniük a törvényeknek, be kell szedniük a pénzt, fel kell lépniük az adóelkerülés ellen, másrészt egyszerűsíteniük kell forgalmiadó-rendszereiket, mert az egyszerűbb rendszerben könnyebb eleget tenni az adófizetési kötelezettségeknek, valamint korszerűsíteniük kell az áfa adminisztrációját. (SITA, MTI, mi) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!