Egyre több szlovák cég nem fizeti be az adót

Pozsony | Az előző és a jelenlegi Fico-kabinetnek is az egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy megtisztítsa a piacot a tisztességtelen, az üzleti partnereinek nem fizető, az adózás szempontjából teljesen megbízhatatlan cégektől. Ennek érdekében több jogszabályt is elfogadtak, a tisztességtelen cégek száma ennek ellenére tovább nő.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. augusztus 18. 11:03

A pénzügyminisztérium szerint az adófizetés szempontjából az elmúlt időszakban javult a helyzet, hiszen egyre több adót sikerül behajtaniuk. Martin Vlachynský, az INESS gazdaságkutató intézet elemzője szerint, míg 2007-ben az állam 15,6 milliárd eurót hajtott be az adófizetőktől, idén ez elérheti a 22,3 milliárd eurót. Csak a jövedelemadóból több mint 50 százalékkal nőtt az állam bevétele, miközben az adóbevételek növekedése szempontjából Szlovákiát csak Görögország és Franciaország előzi meg az Európai Unióban.

13%-kal több adócsaló

A Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság tegnap közzétett elemzése szerint azonban ez korántsem annak köszönhető, hogy sikerült volna csökkenteni az adófizetést elkerülő cégek számát. „Csak az elmúlt fél évben több mint 13 százalékkal nőtt azon cégek száma, amelyek nem fizették be az áfát. Míg tavaly ősszel alig valamivel több mint 4 ezer ilyen cég volt, a számuk mára meghaladta az 5400-at” – nyilatkozta Milan Seliak, a Bisnode Sloven-sko vállalkozásfejlesztési menedzsere. A szlovákiai helyzet súlyosságát jelzi, hogy Csehországban nagyjából 5700 ilyen céget regisztrálnak, miközben az ottani piac jóval nagyobb. Nyugati szomszédunknál 441 ezer társaság működik, háromszor annyi, mint Szlovákiában.

„Vezetnek” a déli megyék

Érdekes eredményt hozott az adóelkerülő cégekről szóló elemzés megyei lebontása is. „A legtöbb adóelkerülő céget ugyan Pozsony megyében regisztráltuk, az igazság azonban az, hogy itt jóval több társaság van bejegyezve, mint a többi megyében, vagyis arányaiban még itt a legjobb a helyzet, hiszen a bejegyzett cégek alig 2 százaléka nem fizeti az áfát. A bejegyzett cégek számához viszonyítva a legrosszabb helyzetről a déli megyékből, elsősorban Nagyszombat és Besztercebánya megyéből számolhatunk be, ahol az adóelkerülő cégek aránya meghaladja a 6 százalékot” – mondta Seliak.

Mely társaságok számára jelenti a legnagyobb gondot az áfa befizetése? A Bisnode elemzése szerint az adóelkerülő cégek csaknem fele legfeljebb 2 alkalmazottat foglalkoztat, háromnegyedüknek a bevételei nem haladják meg az egymillió eurót, a többségük pedig kft. formájában működik. Ágazati bontásban az áfafizetés a kisebb üzleteknek és a teherfuvarozóknak okozza a legnagyobb gondot. „A Bisnode már régebben bírálja a kormány gazdaságpolitikáját és a vállalkozói szférával szemben hozott intézkedéseit, hiszen az elemzéseink is azt mutatják, hogy a kisebb cégek az adóterhek növelése miatt már régebben a puszta létükért küzdenek” – tette hozzá Seliak. Szerinte a vállalkozóknak ma szinte lehetetlen előre tervezniük, hiszen az ágazatot szabályozó törvények folyamatosan változnak, és az adókat is az alapján vetik ki, hogy a kormánynak épp mennyi pénzre van szüksége a szociális intézkedések fedezésére.

Állami pénzszórás

Szlovákia ugyanis nem csupán az adóbevételek szempontjából szerepel dobogós helyen az Európai Unióban, hanem a pénzszórásban is. Az állami kiadások Vlachynský szerint 2007 óta 75 százalékkal nőttek, ami a legnagyobb növekedés az egész EU-ban. Radovan Ďurana, az INESS elemzője szerint azonban a kormány ezzel sem elégedett, hiszen az adóterhek további növeléséve számol. A Fico-kabinet azt tervezi, hogy fenntartja a bankok és az energiacégek ágazati adóit, és 15 százalékos adót vet ki a cégek részvényeseinek fizetett osztalékokra is. A pénzügy tervei szerint ráadásul nagyobb összeget hajtanak be az autók regisztrációjáért és a hazárdjátékokat üzemeltetőktől is. Ennek köszönhetően csak jövőre 150 millió euróval többet szeretnének behajtani, az azt követő években pedig ennek a dupláját. Ďurana szerint továbbra sem lehet tudni, hogy a kormány mikor áll le a további adóemelésekkel.

A Fico-kabinet ugyanakkor visszautasít minden bírálatot. „Soha nem állítottam, hogy tökéletesek vagyunk, hogy nem követünk el hibákat. Egyben azonban biztos vagyok: ami a gazdaságot illeti, ezt az országot profi módon vezetjük” – vallja Robert Fico kormányfő. (mi, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Marián Kočner

Kuciak-per: sorsdöntő ítélet születhet

miku

Két koalíciós képviselő is megszavazza Mikulec leváltását

BMW X7

Vezettünk egy autót, amelyből csak ötszázat gyártottak le a világon

EURO-2020 – Szlovákia–Lengyelország 2–1

EURO-2020 – Öngól és kiállítás is hozzájárult a szlovákok sikeréhez

Schäfer András

Schäfer: Nem szabad leírni minket

talaj menti fagy k

Talaj menti fagyokra figyelmeztetnek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.