Gazdaság

Egyre több pénzt utalnak haza a vendégmunkások

Pozsony | Míg a külföldön dolgozó szlovák állampolgárok száma az elmúlt időszakban stabilizálódott, a Szlovákiában munkát vállaló külföldiek száma egyre gyorsabb ütemben nő, ami az általuk hazautalt pénzösszegen is meglátszik.
Molnár Iván

2019. június 10. 14:10

A Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az egy évnél nem hosszabb ideje külföldön dolgozó szlovákiai állampolgárok száma az idei első negyedévben csaknem 16 ezerrel, 126 ezerre csökkent az egy évvel korábbihoz képest. „A legkedveltebb célországoknak Ausztria, Csehország és Németország számítanak, az ágazatok közül pedig az ipar, az építőipar, az egészségügy és a szociális szolgáltatások dominálnak” – nyilatkozta Marián Valentovič, a Munka- Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) vezérigazgatója.

Míg a szlovákiai állampolgárok külföldre áramlása Valentovič szerint az elmúlt időszakban stabilizálódott, a Szlovákiában munkát vállaló külföldiek száma egyre gyorsabb ütemben nő.

Míg 2014-ben hivatalosan nem egész 15 ezer külföldi dolgozott Szlovákiában, mára a számuk eléri a 71 ezret, vagyis csak az elmúlt egy évben majd 20 ezerrel nőtt.

A legtöbben Ukrajnából (15 ezren), Szerbiából (13 ezren) és Romániából (10 ezren) érkeztek.

A külföldön dolgozó szlovák állampolgárok számának a stabilizálódása és a nálunk dolgozó vendégmunkások számának a megugrása az általuk hazautalt pénzösszegen is meglátszik. Az ezzel kapcsolatos adatokat a Világbank tette közzé, amely minden évben elkészíti felmérését arról, hogy az egyes országokba mennyi pénzt utalnak haza a külföldön dolgozók, illetve az adott országból mekkora összeget utalnak ki más államokba az ott élő vendégmunkások. Leegyszerűsítve elmondható, hogy a jómódú, fejlett országok esetében a kiutalt pénzek összege nagyobb, mint a beérkező, hazautalt pénzeké, míg a kevésbé jómódú, szegényebb országok esetében a beérkező hazautalások összege meghaladja a kiutalt pénzekét. Szlovákia egyelőre ez utóbbi csoportba tartozik, lassan azonban közeledünk a fejlettebb országokhoz.

A Világbank szerint Szlovákiába tavaly 2,2 milliárd dollárt utaltak haza a külföldön élő szlovák állampolgárok. Szlovákia esetében ez az összeg 2005-ben haladta meg először az 1 milliárd dollárt, és 2014-re a történelmi csúcsnak számító 2,4 milliárd dollárra nőtt, azóta pedig 2,1 és 2,2 milliárd dollár között mozog.

A Szlovákiából történő kiutalások összege ugyanakkor töretlenül nő. Míg 2011-ben csupán 70 millió dollárt tett ki, a legfrissebb, 2017-es adat szerint már meghaladta a 270 milliót.

A külföldön dolgozó szlovák állampolgárok által hazautalt összeg így a szlovák bruttó hazai termék (GDP) 2,1 százalékát teszi ki, míg a nálunk dolgozó vendégmunkások külföldre utalt pénze a GDP 0,3%-ának felel meg.

Szlovákia az említett összegeket tekintve jócskán lemarad a többi visegrádi országtól. Magyarországra például tavaly 4,7 milliárd dollárt utaltak haza a külföldön élő magyarok. A hazautalt összegek abszolút értékét tekintve Magyarország régiónkban a harmadik helyen áll, csak Lengyelország (7,4 milliárd dollár) és Románia (5,2 milliárd dollár) előzi meg a térség EU-tagállamai közül. Érdekesség, hogy a Magyarországhoz hasonló népességű Csehországba 3,9 milliárd dollárt utaltak haza, ami a GDP 1,6 százalékának felel meg. Magyarországról az ott dolgozó vendégmunkások 922 millió dollárt utaltak haza. Ennél nagyobb összeget régiónkban csak Lengyelországból (5,9 milliárd dollár), illetve Csehországból (2 milliárd dollár) utalnak haza az ott élő vendégmunkások. Régiónkban így – a 3,9 milliárd dolláros hazautalt összeg mellett 2 milliárd dolláros kiutalási értékkel – Csehország közelíti meg leginkább a fejlett országokat, amelyeknél a kiutalt pénzek összege nagyobb, mint a beérkező, hazautalt pénzeké. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Hol a legolcsóbb, hol a legdrágább a tömegközlekedés?

Botrány a magyar parlamentben: megzavarták Orbán Viktor beszédét

Mentőhelikopternek kellett kórházba szállítania az egyéves kisfiút

Ha szeretne venni egy Harley-Davidsont Ferenc pápa aláírásával, itt a lehetőség

Frissítve

Vádat emeltek Marián Kočner és három további személy ellen a Kuciak-gyilkosság kapcsán

Teherautó és furgon ütközött Galánta mellett, mentőhelikoptert kellett hívni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!