Gazdaság

Egyre több a reklamáció

Pozsony | Szlovákiában a lakosság nagy része ma már egyáltalán nem ódzkodik a reklamációtól: ha kiderül, hogy a vásárolt termék hibás, visszaviszik az üzletbe. A szolgáltatások esetében azonban a lakosságnak továbbra is csak a töredéke él az ügyfélpanasz lehetőségével.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. május 30. 18:05

Az elmúlt egy évben csaknem minden második szlovákiai lakos reklamált valamilyen terméket – derül ki a Stem/Mark piackutató ügynökség felméréséből. A szolgáltatások színvonalával elégedetlenek ezzel szemben továbbra is inkább hallgatnak, legfeljebb legközelebb már nem veszik igénybe az adott szolgáltatást. Ügyfélpanasszal ezek esetében az elmúlt egy évben a lakosság elenyésző része, alig 4%-a élt. Ha mégis úgy döntöttek, hogy panaszt tesznek, erre többnyire csak a mobilszolgáltatókkal és a postai szolgáltatásokat nyújtó cégekkel szemben szánták rá magukat, ezeket követik az éttermek és az energiaszolgáltatók.

A hibás áruval kapcsolatos reklamáció esetében a lakosság nagy része nem veszi figyelembe az áru értékét, vagyis az olcsóbb termékeket is visszaviszik az üzletbe, ha kiderül, hogy hibásak. Csak a megkérdezettek 12%-a vallja azt, hogy ha egy termék 20 eurónál olcsóbb, akkor nem éri meg az idejét és a pénzét pazarolnia arra, hogy panaszt tegyen az eladónál. A többségnek ugyanakkor az idő sem számít, a lakosság 70%-a közvetlenül a jótállási idő lejártát megelőzően is képes reklamálni a hibás terméket.

A most közzétett felmérés arra is rámutatott, hogy a lakosság 44%-a az elmúlt két évben akkor sem élt az ügyfélpanasz lehetőségével, ha erre joga lett volna. A többségük ezt azzal magyarázza, hogy nem voltak biztosak az igazukban, sok fogyasztó azonban egyszerűen csak szégyelli magát, vagy a korábbi tapasztalatai miatt már eleve tart a kereskedők arrogáns viselkedésétől. (SITA, mi)

Önnek ajánljuk

Államfőválasztás
 a déli városokban

Három évig harcolt a kórral Baló György

Ha a közönség neveletlen

Az Iszlám Állam bosszúval fenyeget a mecsetek elleni támadásért

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Zidane nélkül nincs győztes Real Madrid

Legfrissebb galériák
Olvasta már?