Gazdaság

Csúcsot döntött a világ gázfogyasztása

Pozsony/London | Az EU tavaly 7 milliárd eurót takaríthatott meg az amerikai konkurencia európai gázpiacon történő megjelenésével, aminek hatására az oroszok is kénytelenek voltak csökkenteni az áraikat – állítja a Nemzetközi Energiaügynökség.
Molnár Iván

2019. június 10. 10:40

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb jelentése szerint tavaly 4,6 százalékkal bővült a globális földgázkereslet, 2010 óta a leggyorsabb ütemben. Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója szerint a gázkereslet emelkedését az erőteljes gazdasági növekedés, a szén szerepének a csökkenése, illetve a megújuló energiák terjedése is támogatta. Ez utóbbiak ingadozó termelését jelenleg ugyanis leginkább a jól szabályozható, rugalmas gázüzemű erőművekkel lehet megoldani.

A világ ugyancsak évtizedes rekordot jelentő teljes energiafogyasztás-növekedésének csaknem felét, 45 százalékát tavaly a földgáz fedezte, amely Kína és az Egyesült Államok keresletbővülésének köszönhető. A következő években a keresletnövekedés 40 százaléka Kínához fog fűződni az IEA szerint. A nemzetközi gázkereskedelem erősödésének az Egyesült Államok cseppfolyósított gáz (LNG) exportja a fő hajtóereje. A tengerentúli földgáz-termelés 2018-ban 11,5 százalékkal erősödött az előző évhez képest, ami 1951 óta a legnagyobb mértékű emelkedés. A globális földgázexport növekedésének 90 százaléka LNG-szállítmányok formájában fog megvalósulni a Nemzetközi Energiaügynökség várakozásai szerint. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Emelkedik a szegénységi küszöb

Elfogadta a parlament a Lex Harabint

Iskolaügyi témák terítéken Gútán

Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki előválasztást

Buffon visszatérhet a Juventusba

Miért viszket a fejbőr?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?