Gazdaság

Borzasztóan megugrottak az árak az ezredforduló óta

Pozsony | A visegrádi országok közül Szlovákiában juthatunk hozzá a legdrágábban az élelmiszerekhez, idén ráadásul itt mérték a legnagyobb árugrást.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. szeptember 5. 16:29

A drágulás ellenére az átlagfizetésből ma többet engedhetünk meg magunknak, mint az ezredfordulón.  TASR/AP-felvétel

Az Eurostat legfrissebb jelentése szerint hosszabb időtávban mérve azonban korántsem olyan kritikus a helyzet.

Az élelmiszerekhez Szlovákiában idén nagyjából 5 százalékkal drágábban juthatunk hozzá, mint egy évvel korábban, ami az egyik leggyorsabb növekedésnek számít az egész Európai Unióban. Csehországban ráadásul 5, Magyarországon 9, Lengyelországban pedig több mint 28 százalékkal olcsóbban kínálják az élelmiszereket, mint Szlovákiában. „Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legfrissebb jelentése szerint azonban, az ezredfordulót követő időszak statisztikai adatait figyelembe véve, Szlovákia korántsem tartozik a legnagyobb árugrást produkáló országok közé” – nyilatkozta Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség agrárholding elemzője.

Szlovákiában a 2000 és 2017 között eltelt időszakban 45,7 százalékkal nőttek az élelmiszerárak, pontosan ugyanannyival, mint a szomszédos Ausztriában. Szlovákia ezzel az uniós középmezőnybe tartozik. A visegrádi országok közül csak Csehországban mértek ennél enyhébb, 44,1 százalékos drágulást, ami azonban nem sokkal marad el a szlovákiai ütemtől. Lengyelországban ezzel szemben az említett időszakban csaknem 52, Magyarországon pedig nagyjából 120 százalékkal nőttek az árak. Ez utóbbi az EU országai közül a harmadik legmagasabb, csak a letteknél és a románoknál nőttek még ennél is gyorsabban az árak. A legkevésbé ezzel szemben az írek panaszkodhatnak, a szigetországban ugyanis manapság is nem egész 8 százalékkal fizetnek csak többet az élelmiszerekért, mint az ezredfordulón. A 43,3 százalékos uniós átlagnál kisebb ütemben nőttek az árak azonban a legnagyobb uniós tagországokban, Németországban, Franciaországban és Olaszországban is.

Sadovská szerint a szlovákiai háztartások érzékenyebbek az élelmiszerek árának a növekedésére, ezek ugyanis a havi kiadásaiknak nagyjából az ötödét teszik ki. Az ezredforduló óta eltelt időszakot vizsgálva azonban kiderül az is, hogy korántsem az élelmiszerek esetében mérték a legnagyobb drágulást. Míg ez utóbbiak ára 17 év alatt Szlovákiában a már említett 45,7 százalékkal nőtt, a teljes infláció elérte a 64,1 százalékot. A leglátványosabban, csaknem 173 százalékkal, az oktatással összefüggő kiadások nőttek. A rezsiköltségek 140 százalékkal emelkedtek, 127 százalékkal többet fizetünk azonban az egészségügyi szolgáltatásokért is. Az ezredfordulóhoz képest – legalábbis az Eurostat szerint – csupán a bútorokhoz és a háztartási berendezésekhez juthatunk hozzá olcsóbban, ezek ára nagyjából 9 százalékkal csökkent. 

Az elmúlt 17 év 64,1 százalékos inflációja ugyan riasztónak tűnik, a Statisztikai Hivatal adatai szerint azonban az említett időszakban a szlovákiai bérek átlagosan 145 százalékkal nőttek, az átlagfizetésből így ma többet engedhetünk meg magunknak, mint 2000-ben 

– tette hozzá Sadovská. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szeptemberben jön az emeletes RegioJet

Tét nélküli búcsú a dánok ellen

Brexit: Csődeljárás elé néz Jamie Oliver étteremhálózata

A világbajnok pilóták is megemlékeztek Niki Laudáról

Osztálytársai zaklatása miatt ugorhatott ki az ablakon egy 16 éves fiú

Nyomozás indult a helytelenül elvégzett transzfúzió ügyében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?