Gazdaság

Bárkiből lehet adóellenőr

Pozsony | A központi adó- és vámhivatal legújabb okostelefonos alkalmazásának köszönhetően mostantól bárki besegíthet 
az adóellenőröknek a tisztességtelen vállalkozók lefülelésében.
Molnár Iván

2019. július 10. 13:00

Illusztrációs felvétel - TASR-felvétel

„Nem kell mást tennünk, mint letölteni az okostelefonunkra az Over doklad (Ellenőrizd a bizonylatot) néven futó ingyenes alkalmazást, amelynek köszönhetően gyorsan és egyszerűen megbizonyosodhatunk a vállalkozók által az online elektronikus pénztárgépeken és a virtuális kasszákon keresztül kiadott nyugták valódiságáról” – nyilatkozta lapunknak Ivana Skokanová, a központi adó- és vámhivatal szóvivője.

Az adóhivatalok számítógépes rendszerével összekötött, vagyis az új eKasa rendszerben működő pénztárgépek által kiállított nyugták ugyanis egyedi QR-kódot tartalmaznak, amelyeknek köszönhetően könnyen visszakövethetők az adóhivatalok számítógépes rendszerében. Ehhez elegendő az Over doklad applikáción keresztül leolvasni a nyugtán szereplő QR-kódot, és a nyugta elektronikus formában megjelenik az okostelefon kijelzőjén. Ezt követően bárki összehasonlíthatja, hogy a vállalkozótól azonos nyugtát kapott-e, mint ami a kasszán keresztül megjelent az adóhivatal rendszerében. Ha feltárunk valamilyen hiányosságot, ezt az alkalmazáson keresztül közvetlenül jelezhetjük az adóhivatalnak.

„Így mindenki hatékonyabban védekezhet azon tisztességtelen vállalkozókkal szemben, akik hamis nyugtával próbálják meg átverni az ügyfeleiket”

– mondta Skokanová, aki szerint ennek köszönhetően bárki lehet olyan amatőr adóellenőr, aki besegít az adóhivataloknak. A központi adó- és vámhivatal az új alkalmazástól azt várja, hogy a jövőben még több adócsalót fülelhet le. Az alkalmazás egyébként az Android és az iOS operációs rendszerekkel működő okostelefonokra ingyenesen tölthető le a Google Play és az iOS App store online boltokból. Skokanová szerint erre máris csaknem 11 ezren kerítettek sort, és már több mint 36 ezer nyugtát ellenőriztek vele. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?