Gazdaság

Az euró segített Szlovákián, de még nem dőlhetünk hátra

Pozsony | Szlovákia gazdasága jól járt az euró tíz évvel ezelőtti bevezetésével – állítják az erre rálátó szakemberek, akik azonban arra is figyelmeztetnek, hogy az eurózónás tagság nem biankó csekk: reformok nélkül nem számíthatunk a gazdaság további gyors bővülésére.
Molnár Iván

2019. január 14. 18:00

„Szlovákia rendkívül jó példát szolgáltat arra, hogyan kell a lehető legjobban kihasználni a közös európai fizetőeszköz adta előnyöket” – nyilatkozta Yves Mersch, az Európai Központi Bank (EKB) fő döntéshozó testületének, a Kormányzótanácsnak a tagja az euró tíz évvel ezelőtti szlovákiai bevezetésének az alkalmából pénteken megrendezett pozsonyi szakkonferencián. „A közös európai fizetőeszköz bevezetése olyan lökést adott a szlovák gazdaságnak, ami újabb beruházókat vonzott az országba, közelebb hozva Szlovákiát a fejlett uniós tagországokhoz. Az eurózónához csatlakozó országok közül Szlovákia a pozitív példák közé sorolható” – mondta el Mersch, hozzátéve azonban, hogy az euró bevezetése adta kezdő lökés önmagában hosszabb távon nem biztosítja az ország gyors gazdasági növekedését.

„Szlovákiának sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie az adóbehajtás hatékonyságának a növelésére, a korrupció felszámolására és az igazságszolgáltatás minőségének a javítására”

– tette hozzá Mersch. Szerinte a vállalkozói környezet javításával és a bíróságok hatékonyabb működésével Szlovákia az elkövetkező tíz évre is biztosíthatná a gazdaság dinamikus növekedését.

Nem Mersch azonban az egyetlen magas beosztású szakember, aki szerint a szlovák kormány nem ülhet önelégülten a babérjain, abban bízva, hogy a jelenlegi pozitív gazdasági mutatók a jövőben is fennmaradnak anélkül, hogy újabb reformokra szánnák el magukat.

„Az eurózónás tagság nem biankó csekk, amely automatikusan hosszabb távon is biztosítja a pozitív gazdasági eredményeket. Aki sikereket szeretne elérni, annak az euró bevezetéséhez szükséges feltételek elérését követően sem szabadna felhagynia a felelős gazdaságpolitikával”

– nyilatkozta Joaquín Almunia, aki az euró tíz évvel ezelőtti szlovákiai bevezetésének az idején az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa volt. Szerinte Szlovákia számára is intő jelként szolgálhat Görögország és Olaszország példája. Almunia szerint mindkét mediterrán ország elsősorban annak köszönheti a gondjait, hogy vezetésük az euró bevezetése után is felelőtlen gazdaságpolitikát folytatott. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jobban bízunk az EU-ban

VIDEÓ: Ez történhet, ha balesetet szenved, és nincs bekötve a biztonsági öve

A DAC-ban Jedlička, a Slovanban Moha volt a legjobb - osztályozókönyv a derbi után

AKO-felmérés: Šefčovič végezne Mistrík és Čaputová előtt az első fordulóban

Dior-álmok a londoni múzeumban

Leszakadt a kultúrház mennyezete Tiszacsernyőben, öt sérült van

Legfrissebb galériák
Olvasta már?