2015-től vezetik be az e-matricát

ÖSSZEFOGLALÓPozsony. Az öntapadós sztrádamatricákat már 2015-től a személyautók esetében is elektronikus matricák váltják fel Szlovákiában – legalábbis ezzel számol az autópálya-matricák használatáról szóló törvény, amit tegnap a parlament is elfogadott.

ÖSSZEFOGLALÓ

Pozsony. Az öntapadós sztrádamatricákat már 2015-től a személyautók esetében is elektronikus matricák váltják fel Szlovákiában – legalábbis ezzel számol az autópálya-matricák használatáról szóló törvény, amit tegnap a parlament is elfogadott. Ján Počiatek közlekedésügyi miniszter a változást azzal magyarázza, hogy a jelenleg használt, az autók szélvédőjére ragasztott matricák ellenőrzése bonyolult, a sofőrt le kell állítani, hogy a rendőr megnézze, érvényes-e a matrica vagy sem. Ilyenkor le kell lassítani a forgalmat, ami nemegyszer forgalmi dugókat okoz. Az e-matricákat ezzel szemben, ugyanúgy mint Magyarországon, kamerák segítségével ellenőriznék a gépjármű rendszáma alapján. Ennek köszönhetően gyorsabban kiszűrhetik a matrica nélkül közlekedőket. Az új rendszer az előzetes számítások szerint a bevezetést követően évente több mint 1 millió eurós többletbevételt hozhat az államnak.

A személyautók továbbra sem a megtett táv alapján fizetnek majd díjat, hanem konkrét időre, tehát ugyanúgy, mint eddig. A továbbiakban is tíznapos, egy hónapos és egyéves e-matricákat lehet majd vásárolni. A parlament azonban nem fogadta el Martin Poliačik, az SaS képviselőjének a javaslatát, amely az éves matrica használatával kapcsolatban jelentett volna megtakarítást az autósoknak. Jelenleg ugyanis az éves matrica az adott év január elejétől a következő év január végéig érvényes, ezt így csak az év elején érdemes megvásárolni. Poliačik ezzel szemben azt javasolta, hogy a matrica a vásárlást követő egy évben legyen érvényes, vagyis aki például novemberben vásárol éves matricát, az ezt a következő év novemberéig használhatná. Viktor Stromček közlekedési államtitkár Poliačik ötletének a parlamenti elutasítását azzal magyarázza, hogy a jelenlegi rendszer kiszámíthatóbb az állami költségvetés bevételei szempontjából. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?